Αποφασισμένος να μην ανοίξει ξανά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμφανίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος σημειώνει πως εάν δεν χρηματοδοτηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, τότε το shutdown θα συνεχιστεί. Θα κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να πάρει τον τοίχο, όπως είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους.

«Θα κάνω ο, τι χρειάζεται. Χρειαζόμαστε έναν τοίχο», δήλωσε ο Τραμπ σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε θα επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε ασφάλεια για τη χώρα μας» τόνισε.

Μέρη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα μετά την αποτυχία των βουλευτών να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με μια συμφωνία χρηματοδότησης. Ο Τραμπ αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε νομοθεσία που δεν περιλάμβανε δισεκατομμύρια δολάρια για έναν τοίχο στα σύνορα, τον οποίο όμως οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας δεν θα εγκρίνουν.

Οι Ρεπουμπλικανοί ηγέτες την Πέμπτη εγκατέλειψαν όποιες ελπίδες είχαν για να ανοίξει ξανά η κυβέρνηση πριν από το νέο έτος, αφήνοντας το αδιέξοδο των συνόρων στους Δημοκρατικούς της Γερουσίας καθώς θα έχουν πλέον την πλειοψηφία την επόμενη εβδομάδα.

Οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο την Τετάρτη, σταθμίζουν τρεις προσεγγίσεις για τη ροή κεφαλαίων, καμία από τις οποίες δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα χρήματα για το προτεινόμενο τείχος του Προέδρου Τραμπ κατά μήκος των νοτιοδυτικών συνόρων. Όποια κι αν είναι η πορεία τους, οι ηγέτες των κομμάτων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν έγκαιρα στις 3 Ιανουαρίου, ελπίζοντας να προβάλουν μια εικόνα για τους Δημοκρατικούς πως είναι το «σταθερό χέρι» στην Ουάσινγκτον, ακόμη και όταν οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να κατηγορήσουν την Νάνσι Πελόσι και το κόμμα της για το κλείσιμο και τον χαλαρό έλεγχο των συνόρων.

«Θα ψηφίσουμε γρήγορα για να ανοίξουμε εκ νέου την κυβέρνηση και να δείξουμε ότι οι Δημοκρατικοί θα κυβερνούν υπεύθυνα σε πλήρη αντίθεση με αυτό το χαοτικό Λευκό Οίκο», δήλωσε η Πελόσι.

Ο Τραμπ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη μετά από ένα ταξίδι- έκπληξη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ειδησεογραφική κάλυψη του ταξιδιού του, η οποία έστρεψε αλλού τους τίτλους των ΜΜΕ κι όχι στο «shutdown», σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Μετά από μια παύση και στις αναρτήσεις του στο Twitter κατά τη διάρκεια των 36 ωρών του στο εξωτερικό, επέστρεψε σε αυτό την Πέμπτη, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ισχυριζόμενος ότι οι περισσότεροι ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι που επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια του shutdown είναι Δημοκρατικοί.

Σε σύγκριση με τον τελευταίο εκτεταμένο shutdown το 2013, αυτή τη φορά οι επιπτώσεις είναι μικρότερες. Το κλείσιμο αφορά μόνο το ένα τέταρτο της κυβέρνησης, και χτυπά κατά τη διάρκεια των αργιών, όταν πολλοί ομοσπονδιακοί εργαζόμενοι είναι εκτός εργασίας. Επιπλέον, τα μέλη του Κογκρέσου κάνουν συγκριτικά λίγα μηνύματα σε σύγκριση με το αδιέξοδο πριν από πέντε χρόνια, όταν οι συντηρητικοί προσπάθησαν να εξουδετερώσουν το Obamacare και τελικά οι ηγέτες του GOP ενέδωσαν.