Το 8χρονο αγόρι πέθανε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέφερε σε δήλωσή της η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (U.S. Customs and Border Protection - CBP).

Το αγόρι και ο πατέρας του τελούσαν υπό κράτηση από την CBP στις 24 Δεκεμβρίου, όταν ένας φρουρός της υπηρεσίας παρατήρησε πως το παιδί έμοιαζε άρρωστο, ανέφερε η CBP. Πατέρας και γιος μεταφέρθηκαν στο Περιφερειακό Ιατρικό Κέντρο Τζέραλντ Τσάμπιον στο Αλαμογκόρντο, στο Νέο Μεξικό, όπου το αγόρι διαγνώστηκε με κοινό κρυολόγημα και πυρετό, και το προσωπικό του νοσοκομείου του έδωσε εξιτήριο.

Όμως, αργότερα το ίδιο βράδυ, το αγόρι άρχισε να κάνει εμετό και μεταφέρθηκε πίσω στο νοσοκομείο. Πέθανε εκεί λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανέφερε η CBP, προσθέτοντας πως η επίσημη αιτία θανάτου δεν είναι γνωστή.

Η υπηρεσία δεν ανέφερε τα ονόματα του πατέρα και του γιου του και είπε πως θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες «όταν είναι διαθέσιμες και στον κατάλληλο χρόνο». 

Είναι το δεύτερο περιστατικό σε ένα μήνα με ένα παιδί μετανάστη που πεθαίνει μετά τη σύλληψή του από συνοριοφρουρούς των ΗΠΑ. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Γιακελίν Κάαλ, επίσης από τη Γουατεμάλα, πέθανε μετά τη σύλληψή της μαζί με τον πατέρα της από συνοριοφρουρούς σε απομακρυσμένο σημείο του Νέου Μεξικού.

Η κηδεία της Κάαλ πραγματοποιήθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, στο χωριό της οικογένειάς της.

Ο θάνατός της προκάλεσε επικρίσεις για τη μεταναστευτική πολιτική του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από τους Δημοκρατικούς και από συνηγόρους των μεταναστών, ενώ η διοίκηση Τραμπ είπε πως ο θάνατος της Καάλ δείχνει τους κινδύνους που εμπεριείχε το ταξίδι της και η απόφαση της οικογένειάς της να περάσει παράνομα τα σύνορα.

Ο θάνατος της Καάλ ερευνάται από τον γενικό επιθεωρητή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που εξετάζει κατηγορίες για παραπτώματα από υπαλλήλους της υπηρεσίας. Η CBP δήλωσε σήμερα πως ο θάνατος του αγοριού από τη Γουατεμάλα ερευνάται από το γραφείο επαγγελματικής ευθύνης της υπηρεσίας και πως ο γενικός επιθεωρητής έχει ενημερωθεί για τον θάνατο.