Οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μια σημαντική νίκη στις ενδιάμεσες εκλογές που θα επιτρέψει στο κόμμα να μπλοκάρει μεγάλο μέρος της ατζέντας του Ντόναλντ Τραμπ και να «βομβαρδίσει» τον πρόεδρο με έρευνες που αφορούν πιθανές ατασθαλίες του.

Οι εκλογές λειτούργησαν ως δημοψήφισμα για την Αμερική του Τραμπ και σε αυτό το πλαίσιο μόνο τυχαίο δεν μοιάζει το γεγονός πως οι γυναίκες έκαναν ρεκόρ, με τουλάχιστον 90 νίκες στις εκλογικές τους περιφέρειες την Τρίτη. Η πλειοψηφία ήταν μέλη του κόμματος των Δημοκρατικών και τουλάχιστον 28 εξελέγησαν για πρώτη φορά στο Σώμα. Οι ψηφοφόροι έστειλαν επίσης στο Κογκρέσο τις πρώτες δύο μουσουλμάνες γυναίκες - τη Ράσιντα Τλαϊμπ στο Μίτσιγκαν και την Ιλχάν Ομάρ στη Μινεσότα.

Η Ιλχάν Ομάρ, πρώην πρόσφυγας της Σομαλίας-Αμερικής και η Παλαιστινια-Αμερικανίδα 42χρονη Ρασίντα Τλάιμπ γιόρτασαν τις νίκες τους, με την 36χρονη Ομάρ (που εγκατέλειψε την πατρίδα της στην ηλικία των οκτώ και έζησε σε καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα πριν μεταναστεύσει με την οικογένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες) να γράφει στο Τwitter:

«Το κάναμε αυτό μαζί. Ευχαριστώ!»