Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Φλόρενς στις ΗΠΑ.

Πολλές περιοχές παραμένουν σήμερα βυθισμένες κάτω από τα νερά στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ ενώ περισσότερα από 480.000 νοικοκυριά παραμένουν στο σκοτάδι, στη Βόρεια Καρολίνα, την πλέον πληγείσα πολιτεία.

Ο Φλόρενς, που υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, άλλαξε κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις σε περιοχές που έχουν ήδη πλημμυρίσει στη Βόρεια Καρολίνα, τη Νότια Καρολίνα και τη δυτική Βιρτζίνια, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο κατολισθήσεων, κατάρρευσης φραγμάτων και υπερχείλισης ποταμών. «Πρόκειται για μια ιστορική καταιγίδα που συνεχίζεται, ορισμένες περιοχές παραμένουν αντιμέτωπες με τα χειρότερα από τις πλημμύρες» προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, μιλώντας για μια «μνημειώδη καταστροφή για την Πολιτεία μας» κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου σήμερα.

Ο κυβερνήτης επιβεβαίωσε τον θάνατο 17 ανθρώπων στη Βόρεια Καρολίνα. Επιπλέον, έξι θάνατοι επιβεβαιώθηκαν στη Νότια Καρολίνα. Μεταξύ των νεκρών βρίσκεται ένα αγοράκι 1 έτους που παρασύρθηκε από χείμαρρο ενώ η μητέρα του επιχειρούσε, κρατώντας το στην αγκαλιά της, να απομακρυνθεί από το όχημά της, με το οποίο είχαν παγιδευτεί σε πλημμυρισμένο δρόμο.

Η βροχή σταμάτησε σήμερα όμως πολλοί ποταμοί έχουν υπερχειλίσει ενώ δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο. Η πόλη του Ουίλμινγκτον, την οποία σάρωσε ο κυκλώνας την Παρασκευή, παραμένει αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, καθώς όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στον οικισμό των 117.000 κατοίκων είναι απροσπέλαστοι.

Σε μια πρώτη εκτίμηση, η εταιρεία KCC υπολόγισε σε σχεδόν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια το ποσό από τις υλικές ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας, όπως σε κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και βιομηχανικές μονάδες, αλλά και σε οχήματα.