Το «μεταναστευτικό καραβάνι» που διέρχεται από το Μεξικό προς τα σύνορα των ΗΠΑ βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πολιτικής καταιγίδας πριν από τις επικείμενες βουλευτικές και τοπικές εκλογές στο μέσο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύεται τη σοβαρή κατάσταση της πορείας των αιτούντων άσυλο από την Κεντρική Αμερική για να προκαλέσει φόβους κατά της μετανάστευσης, ενώ οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ρίχνει το βάρος στο θέμα αυτό προκειμένου να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα προβλήματα της χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης και τις μελλοντικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία που κατηγορείται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το ζήτημα έχει γίνει πάντως καθοριστικό για τις εκλογές καθώς η προεκλογική εκστρατεία εισέρχεται στις τελευταίες μέρες της.

Η ιστορία άρχισε όταν το καραβάνι ξεκίνησε από ένα τερματικό σταθμό λεωφορείων στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, της Ονδούρας τα ξημερώματα στις 13 Οκτωβρίου, με τους συμμετέχοντες να ελπίζουν πως θα βρουν δουλειά και μια καλύτερη ζωή στο Μεξικό ή τις ΗΠΑ μακριά από το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και της φτώχεια της πατρίδας τους, περιβόητη για τα υψηλά ποσοστά δολοφονιών. Μεγάλο μέρος των δολοφονιών και της διαφθοράς συνδέεται με το εξαιρετικά κερδοφόρο εμπόριο λαθρεμπορίας κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Περνώντας πρώτα από τη Γουατεμάλα και μετά από το Μεξικό, το καραβάνι προχώρησε αργά προς τα βόρεια, προσελκύοντας περισσότερους ανθρώπους καθώς προχωρούσε - και, τελικά, την προσοχή του προέδρου των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επανειλημμένα, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την αξίωση, ότι ομάδες με κακές προθέσεις προς τις ΗΠΑ είχαν διεισδύσει στην πομπή, η οποία αριθμούσε 7.000 συμμετέχοντες.

Χαρακτηριστικά έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα πως «Πολλά μέλη συμμοριών και μερικοί πολύ κακοί άνθρωποι» βρίσκονταν μεταξύ των μεταναστών και απείλησε ότι «ο στρατός μας σας περιμένει!»

Περίπου 5.200 στρατιώτες έχουν αποσταλεί στα σύνορα ως επίδειξη δύναμης από τον πρόεδρο, παρέχοντας υποστήριξη στα 2.100 μέλη της Εθνικής Φρουράς που πήγαν τον Απρίλιο για να προστατεύσουν το Τέξας, το Νέο Μεξικό, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια, αφού ο Τραμπ εξέφρασε ανησυχία για μια προηγούμενη, μικρότερο καραβάνι την άνοιξη.

Ένοπλες ομάδες πολιτοφυλακής βρίσκονται επίσης εκεί, έτοιμες να υπερασπιστούν το Αμερικανικό έδαφος από την «επίθεση».

Αυτές οι κινήσεις είχαν ακολουθήσει ένα άλλο tweet στις 22 Οκτωβρίου, κατά το οποίο ο Τραμπ επέκρινε τις αρχές στο Μεξικό επειδή δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πορεία των μεταναστών και αμφισβήτησε και πάλι τη σύνθεση του, λέγοντας: «Εγκληματίες και οι άγνωστοι από τη Μέση Ανατολή αναμειγνύονται».

Όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για τις τοποθετήσεις του ο Τραμπ αναγκάστηκε να παραδεχτεί: «Δεν υπάρχει καμία απόδειξη. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη για τίποτα. Αλλά θα μπορούσαν να είναι».

Σύμφωνα ρεπορτάζ των New York Times το καραβάνι αποτελείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και μητέρων με βρέφη.

Τα μέλη του καραβανιού θεωρείται ότι αγνοούν πλήρως τον πολιτικοποίηση της δοκιμασίας τους από τον Προέδρο Τραμπ και συνεχίζουν απλά τη διέλευση για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον, μια επικίνδυνη προσπάθεια που τους θέτει στο έλεος των καρτέλ των ναρκωτικών, των διακινητών ανθρώπων και των διεφθαρμένων αξιωματούχων καθ 'οδόν.

Ταξιδεύουν μαζικά επειδή υπάρχει ασφάλεια στον μεγάλο αριθμό και δεν κάνουν καμία προσπάθεια να αποκρύψουν την παρουσία τους στο δρόμο προς το σημείο ελέγχου των ΗΠΑ στο Τέξας, κάτι που οι αναλυτές υποστηρίζουν πως θα ήταν το λογικό βήμα για όσους σκοπεύουν να περάσουν παράνομα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να αποσύρει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ονδούρα για την αποτυχία της χώρας να αποτρέψει την έξοδο των μεταναστών και επιμένειι ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι είναι αδύναμοι στο θέμα της εθνικής ασφάλειας σε σύγκριση με τη δική του προσέγγιση «μηδενικής ανοχής» στην παράνομη μετανάστευση.

«Οι Δημοκρατικοί θέλουν τα καραβάνια, τους αρέσουν τα καραβάνια. Πολλοί άνθρωποι λένε «αναρωτιέμαι ποιος ξεκίνησε το καραβάνι;», δήλωσε στις 20 Οκτωβρίου σε συγκέντρωση «Make America Great Again» στο Έλκο της Νεβάδα.

Η επιμονή του ότι οι Δημοκρατικοί ευνοούν τον «ριζοσπαστικό σοσιαλισμό και τα ανοιχτά σύνορα», ο οποίος πιθανότατα θα οδηγήσει μόνο σε ανομία, έχει υιοθετηθεί από τους υποψηφίους Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Τραμπ στο μεταξύ υποσχέθηκε πως θα δημιουργήσει για τους μετανάστες «πολύ ωραίες πόλεις από σκηνές» όταν φτάνουν στο έδαφος των ΗΠΑ.

Είναι δεδομένο πως το ταξίδι τους - το οποίο γίνεται με τεράστιο ατομικό κίνδυνο από υποσιτισμό, αφυδάτωση και απειλή βίας - δεν πρόκειται να γίνει ευκολότερο.