«Λάθος» χαρακτήρισε το Ιράν την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία τονίζοντας ότι εκτός από «παράλογη» αποτέλεσε και μια «πηγή έντασης» στην περιοχή. Ο χαρακτηρισμός του Ιράν ήταν μια πρώτη αντίδραση της Τεχεράνης στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αμερικανός Πρόεδρος ξεκίνησε την πλήρη απόσυρση των αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία δηλώνοντας την Τετάρτη ότι πέτυχαν την αποστολή τους, δηλαδή να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος και δεν τους χρειαζόταν πλέον η χώρα.

«Από την αρχή, η είσοδος και παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή ήταν ένα λάθος, παράλογη και πηγή έντασης και κύρια αιτία της αστάθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ο Τραμπ έγραψε την Πέμπτη στο Twitter ότι «η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία και πολλοί άλλοι δεν είναι ευχαριστημένοι» από την προγραμματισμένη απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Το Ιράν, ένας βασικός υποστηρικτής του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, έχει στείλει στρατιωτικούς «συμβούλους» καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό και σιίτες πολιτοφύλακες από την περιοχή για να αντιμετωπίσει της αντικυβερνητικές ομάδες.

Να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη είναι αντίθετη στην παρουσία ξένων δυνάμεων στη Συρία εκτός από εκείνες--από το Ιράν και τη Ρωσία δηλαδή--που έχουν προσκληθεί από την κυβέρνηση Άσαντ.