Μία 93χρονη γιαγιά στέφθηκε «Μις» την Κυριακή σε μια ετήσια ισραηλινή εκδήλωση ομορφιάς που σχεδιάστηκε για να σκορπίζει χαμόγελα στις γυναίκες που υπομείνανε τη φρίκη της ναζιστικής γενοκτονίας.

Μια ντουζίνα διαγωνιζόμενες έσπευσαν να ανέβουν στην πασαρέλα στην πόλη της Χάιφα, καλοχτενισμένες, με εντυπωσιακό μακιγιάζ και με διάφορα αξεσουάρ να κοσμούν τα φορέματά τους.

Πολλές γενιές συγγενών, που παραβρέθηκαν στα «καλλιστεία», χειροκρότησαν ενθουσιασμένοι κι έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες, υπογραμμίζοντας το μήνυμα των διοργανωτών ότι ο διαγωνισμός προσδίδει γοητεία και τιμή σε μία νεολαία που ταλαιπωρήθηκε στην Ευρώπη των πολέμων αλλά που συνέχισαν να οικοδομούν νέες ζωές για τους ίδιους στο Ισραήλ.

«Είμαι πολύ χαρούμενη, είναι κάτι το ιδιαίτερο», δήλωσε η «επιζήσασα του ολοκαυτώματος», η Πολωνή Τόβα Ρίνγκερ, που έχασε τους γονείς της, τέσσερις αδελφές και μια γιαγιά στο στρατόπεδο του Άουσβιτς.

«Δεν έχω λόγια για τους ανθρώπους που εργάζονται εδώ, έδωσαν τόση ... καρδιά για εμάς», είπε στο Reuters.

«Δεν θα πίστευα ότι στην ηλικία μου θα ήμουν μια εστεμμένη ομορφιάς», είπε γελώντας με την τιάρα της να λάμπει πάνω στα λευκά μαλλιά της.

Μεταξύ των άλλων διαγωνιζόμενων ήταν μιας συνταξιούχος γυναικολόγος και μια τεχνικός αερίου, 81 ετών η κάθε μία, καθώς και δύο συγγραφείς απομνημονευμάτων του Ολοκαυτώματος. Η νεαρότερη συμμετέχουσα, 74 ετών, εξακολουθεί να εργάζεται ως δασκάλα παρά τις επιπλοκές στην υγεία της που της έχει δημιουργήσει μια πνευμονία που υπέστη ως μωρό στη Ρουμανία.

Ορισμένοι σχολιαστές και επιζώντες έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η εκδήλωση μειώνει τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που σκοτώθηκαν από τους Ναζί.

Αλλά ένας Γερμανός θεατής το χαρακτήρισε «μια θαυμάσια γιορτή».

«Είναι πολύ σημαντικό για τη γενιά μου να γνωρίζει την ιστορία του Ολοκαυτώματος και είναι σημαντικό για μένα να υποστηρίξω αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Γιαν Φίσερ, διευθυντής πιστωτικών καρτών 52 ετών από το Μόναχο.

«Εύχομαι αυτό (γενοκτονία) να μην συμβεί ξανά – ποτέ» είπε στο Reuters.