Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε τον Πάολο Σαβόνα, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η Λέγκα και τα 5 Αστέρια για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με πηγή του συνασπισμού των δύο κομμάτων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός «πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει».

«Τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε παρέδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, επιβεβαίωσε ο γραμματέας του προεδρικού μεγάρου Κυρηνάλιου. Οι προσπάθειές του, δηλαδή, απέβησαν άκαρπες και είναι πιθανός ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Ματαρέλα: Δεν μπλόκαρα το σχηματισμό κυβέρνησης

Της απόφασής του υπεραμύνθηκε ο Ιταλός προεδρος, εξηγώντας ότι ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει τοποθετηθεί υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και ότι η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση.

Διευκρίνισε δε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών και ότι κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι ο ίδιος μπλόκαρε την διαδικασία, αφού έπραξε ό,τι μπορούσε για διευκολύνει τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι απώλειες στις αγορές αφαίρεσαν οικονομίες από τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες , είπε ο Σέρτζιο Ματαρέλα προσθέτοντας ότι οφείλει να διαφυλάξει τις οικονομίες των Ιταλών.

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Λουίτζι Ντι Μάιο: «Απαράδεκτη» η απόρριψη του Σαβόνα

Η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή κθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;»

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε, από την πλευρά του, την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Ματαρέλα. «Τώρα πρέπει να σώσουμε την μεγάλη μας χώρα», είπε.