Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου στην Κωνσταντινούπολη, που θέλει να γίνει «το μεγαλύτερο του κόσμου», με ετήσια δυναμικότητα 90 εκατ. επιβατών.

Ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου ανήμερα της 95ης επετείου ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας και παρευρέθηκαν περισσότεροι από 50 ξένους ηγέτες, υπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι και ο πρόεδρος του Σουδάν ,Ομάρ αλ-Μπεσίρ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το νέο αεροδρόμιο θα ονομαστεί «Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης» και ότι το Ατατούρκ θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά όταν το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης θα είναι πλήρως λειτουργικό, δεν θα δέχεται εμπορικές πτήσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους 11,6 δισ. δολαρίων και το ποσό του ενοικίου που καταβάλλεται στην κυβέρνηση ανέρχεται σε περίπου 25,3 δισ. δολάρια.

«Βλέπουμε το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ως μια επένδυση όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην περιοχή μας και στον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν.

Το νέο αεροδρόμιο θα αντικαταστήσει το «Ατατούρκ» και οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες μέρες ενώ σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί μετά το τέλος του 2018. Από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι και τα τέλη Δεκεμβρίου στο νέο αεροδρόμιο θα πραγματοποιούνται πέντε πτήσεις ημερησίως.

Το νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, κοντά στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, θα εξυπηρετεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων 90 εκατομμύρια επιβάτες. Μέχρι το 2033, το αεροδρόμιο θα αποκτήσει έξι πίστες και δύο τερματικούς σταθμούς και θα μπορεί να εξυπηρετεί 200 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, δηλαδή θα γίνει το πιο πολυσύχναστο του κόσμου. Σήμερα, το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στον κόσμο είναι στην Ατλάντα των ΗΠΑ όπου υποδέχεται 103,9 εκατ. επιβάτες το χρόνο.

Το οικοδόμημα, αξίας 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει φουτουριστική εμφάνιση με πολλά γυάλινα ανοίγματα, καμπύλες γραμμές και εξοπλισμό της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας.

Τεράστια πρόκληση θα είναι η μεταφορά του εξοπλισμού του αεροδρομίου Ατατούρκ στο νέο αεροδρόμιο που θα γίνει με μία επιχείρηση που θα διαρκέσει 45 ώρες στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Η Turkish Airlines θα εγκαινιάσει την Τετάρτη το νέο αεροδρόμιο με την πρώτη εμπορική πτήση με προορισμό την Άγκυρα, θα επιδιώξει να επωφεληθεί από το νέο αεροδρόμιο για να αυξήσει την προσφορά. «Τον επόμενο χρόνο, θα προσθέσουμε 40 αεροσκάφη στον στόλο μας. Μέχρι το 2023, θα μεταφέρουμε 120 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως», εξήγησε στέλεχος της εταιρείας.

Μαζί με την τρίτη γέφυρα του Βοσπόρου και το τούνελ, που εγκαινίασθηκαν το 2016, το αεροδρόμιο περιλαμβάνεται στα μεγάλα έργα υποδομής με τα οποία ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να μεταμορφώσει το πρόσωπο της Τουρκίας για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής Δημοκρατίας.

Για να γίνει πραγματικότητα το νέο έργο του «μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο», εργάστηκαν 39.000 άνθρωποι κάτω από ασφυκτικές συνθήκες προκειμένου να προλάβουν την τελευταία διορία που είχε δώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 29 Οκτωβρίου. Είχαν προηγηθεί δεκάδες διαδηλώσεις και απεργίες για τις κακές συνθήκες εργασίας που είχαν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 30 εργατών. Μέχρι και σήμερα, εργάτες που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις παραμένουν φυλακισμένοι.