Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα δίνουν μάχη με τη φονικότερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνια, περισσότεροι από 5.000 πυροσβέστες.

Την ώρα που οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τις σορούς νέων θυμάτων συνεχίζονται, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 44 ενώ 228 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο σε ποσοστό μόλις 30% αυτό του Camp Fire, 35% για το Woolsey Fire.

Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, η Camp Fire μετέτρεψε σε στάχτη 505.000 στρέμματα γης κενώ περισσότερες από 6.500 κατοικίες και 260 εμπορικά καταστήματα καταστράφηκαν.

Η πόλη Πάρανταϊς σβήστηκε στην κυριολεξία από τον χάρτη με το τοπίο της καταστροφής να κόβει την ανάσα.

«Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σε συνδυασμό με τη δομή του εδάφους σε ορισμένες περιοχές περιπλέκουν το έργο των πυροσβεστών» προειδοποίησε η Cal Fire.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, η πυρκαγιά Woolsey Fire κατέστρεψε σχεδόν 390.000 στρέμματα κοντά στο Λος Άντζελες και έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων. 

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ραγδαία προς τα νότια και έφτασε το Σάββατο στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Μαλιμπού. Σχεδόν 3600 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες, στις οποίες παραδόθηκαν οι επαύλεις διάσημων ηθοποιών και τραγουδιστών.

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν τις οικίες του σε μια τεράστια ζώνη κοντά στο Σακραμέντο, την πρωτεύουσα της Καλιφόρνια, στο Μαλιμπού και τα περίχωρά του.

Και στις δύο περιπτώσεις, δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια των πυρκαγιών.

Αναγνώριση των θυμάτων

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνοδεύουν ανθρωπολόγοι, τους οποίους βοηθούν ομάδες ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών και ειδικοί αναλυτές DNA που έχουν στόχο να βρουν και να ταυτοποιήσουν τα θύματα.

Η αστυνομία έλαβε περισσότερα από 1500 εκκλήσεις για αγνοούμενους ανθρώπους, που πιθανόν βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής εκτοπισμένων.

Εδώ και έναν χρόνο, η Καλιφόρνια πλήττεται από μεγάλες πυρκαγιές, που έχουν στοιχίσει συνολικά τη ζωή 100 ανθρώπων και έχουν μετατρέψει σε στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα.