Κατά της προοπτικής μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ευρώπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για μια Ευρώπη «ίσων», για επέκταση τόσο της ζώνης Σένγκεν όσο και της Ευρωζώνης. Τάχθηκε υπέρ της θεσμοθέτησης ενός υπουργού Οικονομικών της ΕΕ αλλά κατά της δημιουργίας νέου οργάνου λέγοντας ότι την ανάγκη αυτή μπορεί να την καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΟΖαν-Κλοντ Γιούνκερ ξεκίνησε αισιόδοξα την ομιλία του, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά τους πολίτες της, ενώ η οικονομία βελτιώνεται διαρκώς. «Έχω την πεποίθηση ότι οι άνεμοι είναι και πάλι ούριοι για την Ευρώπη. Έχουμε μια θυρίδα ευκαιρίας για την Ευρώπη, η οποία όμως Ζδεν θα μείνει ανοιχτή για πάντα», σημείωσε.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης:

Ζήτησε ενίσχυση του εμπορικού προγράμματος: Θα πρέπει να παίρνουμε τόσα όσα δίνουμε. Το εμπόριο δεν είναι μια ένοια αφηρημένη. Είναι δουλειές και ευκαιρίες για επιχειρήσεις, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ. Θα πρέπει, παράλληλα, να γίνεται έλεγχος στις ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν σε στρατηγικού τομείς (λιμάνια, υποδομές, άμυνα),

Ο κ. Γιούνκερ δεσμεύτηκε ότι θα βελτιωθεί η διαφάνεια τόσο για τους Ευρωβουλευτές, όσο και για τους πολίτες.

Ανέδειξε τις κυβερνοεπιθέσεις ως μια πολύ σοβαρή απειλή. «Μερικές φορές οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πιο επικίνδυνες από τα όπλα και τα τανκς», τόνισε.

Αναφέρθηκε εκτενώς στην μεταναστατευτική κρίση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι ένα φρούριο.

Η Λευκή Βίβλος και η πρόταση Γιούνκερ

Τον Μάρτιο κατατέθηκε η Λευκή Βίβλος με τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ευρώπης και τώρα ήρθε η ώρα μετά από την συζήτηση που άνοιξε να προτείνω και το δικό μου ένα έκτο σενάριο, τόνισε ο κ. Γιούνκερ σημειώνοντας ότι η δικά του πρόταση βαζίεται σε τρεις άξονες: Ελευθερία - Ισότητα - Κράτος Δικαίου.

Αναφέρθηκε σε μια ένωση ίσων και δήλωσε ότι δεν γίνεται στην Ανατολική Ευρώπη να πεθαίνουν παιδιά από αρρώστιες που θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί. Μίλησε και για την ισότητα της εργασίας. «Δεν γίνεται κάποιοι να δουλεύουν στην ίδια δουλειά και στον ίδιο τόπο και να πληρώνονται με διαφορετικούς μισθούς», τόνισε.

Η απάντηση δεν είναι νέες συνθήκες και νέα όργανα, υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ. Ζήτησε την επέκταση της Συνθήκης του Σέγκεν, την επέκταση της νομισματικής ένωσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.

Η Τουρκία εκτός ΕΕ

Μίλησε για επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά απέκλεισε την πιθανότητα εισόδου της Τουρκίας στην ΕΕ λέγοντας ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ένταξή της και απηύθυνε έκκληση στους Τούρκους πολιτικούς να αφήσουν ελεύθερους τους δημοσιογράφους που κρατάει φυλακισμένους και να σταματήσουν να χαρακτηρίζουν τους ευρωπαίους πολιτικούς φασίστες και ναζί. «Η Τουρκία βάζει από μόνη της εμπόδια… από εμάς το χερί είναι πάντα ανοιχτό», σημείωσε.

Ναι σε υπουργό Οικονομικών, όχι σε νέα θέση

Η Ευρωζώνη είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίζει τις οικονομικές κρίσεις, σημείωσε ο κ. Γιούνκερ και τάχθηκε υπέρ τόσο της μετατροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Νομισματικό Ταμείο και της δημιουργίας ενός υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας της ΕΕ. Δεν ζητά ένα νέο αξίωμα, αλλά να υπάρχει ένας αντιπρόεδρος της Κομισιόν που θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο και θα αναλάβει ταυτόχρονα και πρόεδρος του Eurogroup.

Τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την αντιμετώπιση της εξωτερικής τρομοκρατίας. Ζήτησε επίσης την ένωση των ρόλων του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν αφορά τον Ντόναλτ Τουσκ προσωπικά.