«Αν έχει τέτοιους φίλους τι τους θέλεις τους εχθρούς», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, μετά την πρόσφατη απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και τις απειλές για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά προιόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Ο Τουσκ χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ σαν έναν κακό φίλο, ο οποίος ενεργεί απρόβλεπτα και με προφανή ειρωνεία ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο που «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν ψάχνουμε βοήθεια, πρέπει να την αναζητήσουμε στον εαυτό μας και όχι σε εκείνον». 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στους δημοσιογράφους στη σύνοδο κορυφής στη Σόφια ότι η Ευρώπη έπρεπε να είναι έτοιμη να ενεργήσει μόνη της σε ορισμένες περιπτώσεις αφού η στροφή στην πολιτική τους έκανε τις ΗΠΑ αναξιόπιστο σύμμαχο.

«Εκτός από τις παραδοσιακές προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη της Κίνας ή η επιθετική στάση της Ρωσίας, γινόμαστε μάρτυρες σήμερα ενός νέου φαινομένου: της πρωτοφανούς απρόβλεπτης δράσης της αμερικανικής διοίκησης», δήλωσε ο Τουσκ.

«Κοιτάζοντας τις τελευταίες αποφάσεις του προέδρου Τραμπ, σκέφτεται κανείς: «με τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς;» Ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί μας απήλλαξε από όλες τις αυταπάτες. Μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν χρειαστούμε χείρα βοηθείας, δε θα μας τη δώσει».

«Η Ευρώπη πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει τους διατλαντικούς δεσμούς, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τις περιπτώσεις στις οποίες θα χρειαστεί να δράσουμε μόνοι. Έχουμε αρκετές δυνατότητες για να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι πολιτική ενότητα και αποφασιστικότητα ».