Διατεθειμένο να λύσει τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει στον εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζεται η Κίνα, υπογραμμίζοντας πάντως ότι επιδιώκει την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο κρατών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας, Ουάνγκ Μπινγκνάν, τόνισε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσω συνομιλιών που θα χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό και θα γίνουν επί ίσοις όροις.

Προ δύο ημερών, οι πρόεδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία έγινε, σύμφωνα με τον πρώτο, μια «πολύ καλή συζήτηση» για τα ζητήματα του εμπορίου.

Την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε ότι οι δύο χώρες θα καταφέρουν να πετύχουν «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες, το διήμερο 30 Νοεμβρίου - 1η Δεκεμβρίου.

«Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις με την Κίνα. Πλησιάζουμε πολύ πιο κοντά στο να καταφέρουμε κάτι. Θέλουν πάρα πολύ μια συμφωνία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, εμφανίστηκε πιο απαισιόδοξος από τον Τραμπ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα ενεπλάκησαν τους τελευταίους μήνες σε εμπορικό πόλεμο, επιβάλλοντας πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα η μια της άλλης.