Διαστάσεις λαμβάνει η κόντρα Ιράν-Ισραήλ για τα προγράμματα πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη ζήτησε από τον ΟΗΕ να θέσει υπό την εποπτεία του το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα και το Τελ Αβίβ διαμηνύει πως θα το αναβαθμίσει και θα κάνει τα πάντα για να το προστατέψει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μυστικό πυρηνικό αντιδραστήρα προειδοποίησε τους γείτονες της χώρας πως κατέχει όλα τα μέσα για να τους καταστρέψει. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κεκαλυμμένη αναφορά προς το Ιράν που διαθέτει πυρηνικό πρόγραμμα.

Η αντίδραση από το Ιράν ήρθε μέσω του πρεσβευτή της χώρας στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χοσρού ο οποίος με επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε να καταδικαστούν οι ισραηλινές απειλές και να αναλάβει το Ιράν την εποπτεία του πυρηνικού προγράμματος του Τελ Αβίβ.

Ο Χοσρού στην επιστολή του ζητεί από τον ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επικυρώσει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και να θέσει το πυρηνικό του πρόγραμμα υπό την εποπτεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

«Τα μέλη του ΟΗΕ δεν θα πρέπει να αγνοούν αυτές τις απειλές και πρέπει να αναλάβουν σθεναρή δράση για να εξαλείψουν τα ισραηλινά πυρηνικά όπλα», αναφέρει στην επιστολή του ο Χοσρού.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ, Ζέεβ Σνιρ, απαντώντας στον Γολαμαλί Χοσρού τόνισε πως «δεν μπορούμε να αγνοούμε τις συνεχείς απειλές από το Ιράν και τους συμμάχους του για ενδεχόμενες επιθέσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ. Είναι απαράδεκτες και απαιτείται να αναλάβουμε δράση για να υπερασπιστούμε και να προστατέψουμε τις εγκαταστάσεις, οι οποίες είναι αναβαθμισμένες στα πλαίσια των κανόνων της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και πλέον είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επίθεση».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συμφωνία Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων και δεν επιβεβαιώνει αν το οπλοστάσιο του διαθέτει. Η συγκεκριμένη πολιτική «αμφιβολίας» θεωρείται πως χρησιμοποιείται προκειμένου να χαλιναγωγούνται τα εχθρικά γειτονικά κράτη. Επίσης οι τόνοι είναι χαμηλοί σε δημόσιες δηλώσεις για τα πυρηνικά όπλα προκειμένου να μην προκληθεί μια περιφερειακή κούρσα εξοπλισμών στην περιοχή.

Παράλληλα, το Τελ Αβίβ επιχειρεί να πείσει τις παγκόσμιες δυνάμεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ για απόσυρση από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς την θεωρεί ανεπαρκή.

Από την Ισλαμική Επανάσταση το 1979, το Ιράν έχει στραφεί κατά του Ισραήλ και θεωρείται ότι συνεργάζεται με την Χεζμπολάχ και την Χαμάς.