«Αναπόφευκτη» χαρακτήρισε την παράταση του Άρθρου 50 ο Τζέρεμι Κόρμπιν ζητώντας από τους βουλευτές των Εργατικών να στηρίξουν την πρόταση για τρίμηνη αναβολή στο Brexit αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία εξόδου από το κοινοβούλιο πριν από τις 26 Φεβρουαρίου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε στη σημερινή κρίσιμη κοινοβουλευτική συνεδρίαση ότι πιστεύει πως η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καθυστερήσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ καθώς τελειώνει ο χρόνος για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες. «Ό,τι και αν συμβεί στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν, πλέον έχει καταστεί αναπόφευκτο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει το Άρθρο 50, σε οποιοδήποτε σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της κάλεσε τους Βρετανούς βουλευτές να στείλουν ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υποστηρίξουν τα σχέδιά της για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit και είπε πως με ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο θα είναι δυσκολότερη η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχει έρθει ο καιρός τα λόγια να γίνουν πράξεις. Αν θέλετε να πείτε στις Βρυξέλλες τι θα αποδεχθεί αυτή η Βουλή, θα πρέπει να ψηφίσετε γι΄ αυτό. Αν θέλετε να φύγουμε με μια συμφωνία, πρέπει να ψηφίσετε γι΄ αυτήν. Αν θέλετε το Brexit, πρέπει να ψηφίσετε για το Brexit» τόνισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Οι πιθανότητες επιτυχίας γίνονται πολύ μεγαλύτερες αν αυτή η Βουλή με στηρίξει. Ως εκ τούτου καλώ τη Βουλή να μου δώσει την εντολή που χρειάζομαι για να παραδώσω μια συμφωνία που αυτή η Βουλή μπορεί να υποστηρίξει. Κάντε το αυτό και μπορώ να εργαστώ ώστε να ξανανοίξει η συμφωνία αποχώρησης», κατέληξε.

Απόψε το βράδυ οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν σειρά προτάσεων για αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης στην οποία κατέληξε η Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

Στην τροπολογία που έχει καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, ζητείται να μεταφερθεί ο έλεγχος του Brexit από την κυβέρνηση στο κοινοβούλιο. Με τον τρόπο αυτό η Βουλή των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ψηφίσει ζητώντας παράταση για να μην προχωρήσει η έξοδος χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου. Προτείνεται έτσι μια εννεάμηνη αναβολή της εξόδου, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όμως παραμένει πάντα ανοιχτό προς συζήτηση το ακριβές μήκος της χρονικής καθυστέρησης.

«Το Εργατικό Κόμμα θα στηρίξει απόψε αυτήν την τροπολογία επειδή η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα ήταν καταστροφική για τη βιομηχανία και την οικονομία. Στηρίζοντας την τροπολογία, στηρίζουμε ένα μικρό παράθυρο τριών μηνών ώστε να υπάρξει χρόνος για επαναδιαπραγμάτευση», είπε ο Κόρμπιν.