Βρυξέλλες, Μαρία Βασιλείου

Άραγε θα αναγκαστεί η Κομισιόν να καταλήξει σε απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, κάτι που θα αποτελέσει μια άνευ προηγουμένου κίνηση, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ από τότε που ξεκίνησαν οι έλεγχοι των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών μελών της Ευρωζώνης;

Η ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται προς το παρόν να προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου στους διαδρόμους του κτιρίου Justus Lipsius, όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι για να καλύψουν τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Λίγο νωρίτερα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας είχε βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια του Euro Summit, της συζήτησης ανάμεσα στους ευρωπαίους ηγέτες για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Παρόλο που δεν ήταν επισήμως στην ατζέντα, ο Ιταλός Πρόεδρος Τζουζέπε Κόντε παρουσίασε στους ομολόγους του το προσχέδιο της Ιταλίας, το οποίο είχε αποσταλεί στην Κομισιόν, προκαλώντας, μάλιστα, έντονη αντίδραση από τους πρωθυπουργούς της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.

Κατά τον ευρωπαίο αξιωματούχο οι ηγέτες αποφάσισαν να από-δραματικοποιήσουν την κατάσταση μεταξύ Βρυξελλών και Ρώμης, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις αγορές. Η πρόθεση ήταν εμφανής και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωνε ότι δεν συζητήθηκε σε βάθος το ζήτημα της Ιταλίας, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η Κομισιόν θα στείλει επιστολές ζητώντας διευκρινήσεις για τα σχέδια προϋπολογισμών τους σε τέσσερις με πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Όμως, ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωνε ταυτόχρονα, ότι έχει ασκηθεί κριτική στην Κομισιόν ότι έχει επιδείξει γενναιοδωρία, αναφερόμενος εμμέσως σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ), του ανεξάρτητου οργάνου που ασχολείται με την αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής της Κομισιόν. Ειδικότερα, η Ιταλία έχει χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία ευελιξίας, είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, επαναλαμβάνοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη επιδείξει ευελιξία με την Ιταλία.

Άλλωστε σε επιστολή προς την κυβέρνηση της χώρας που υπέγραψαν ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρεται ότι το σχέδιο προϋπολογισμού «αποτελεί προφανή, σημαντική παρέκκλιση» από τα προβλεπόμενα στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας. Την επιστολή παρέδωσε ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί σε συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία.

Η επιστολή σηματοδοτεί την απαρχή της διαδικασίας κατά την οποία ζητείται από τη Ρώμη να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Αν δεν γίνει αυτό, τότε ενδέχεται να αναγκαστεί να οδηγηθεί σε απόρριψη του προϋπολογισμού, απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τους κανόνες για την αξιολόγηση των προϋπολογισμών. Στην περίπτωση αυτή η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από το Κολλέγιο των Επιτρόπων.