Ιδιαιτέρως κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες για το Brexit, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναμένεται να έχει συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν οι Financial Times, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σχεδιάζει να έχει συνομιλίες με κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες εντός της εβδομάδας, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι θέλει περαιτέρω εγγυήσεις ότι το λεγόμενο backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που έχει συμφωνηθεί για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, θα έχει συγκεκριμένη, περιορισμένη χρονική διάρκεια.

Ο Ντέιβιντ Ντέιβις προτρέπει την Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία

Την ίδια στιγμή, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να καθυστερήσει την ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το Brexit.

«Όσο περισσότερο προετοιμαζόμαστε για να αποχωρήσουμε από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, τόσο πιθανότερη γίνεται μια καλή συμφωνία», επιχειρηματολόγησε ο Ντέιβις στο άρθρο του, το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Telegraph.

Ο πρώην υπουργός των Τόρις υποστήριξε ακόμη ότι η ΕΕ ανησυχεί για τον κίνδυνο να μην καταβληθεί από το Λονδίνο το ποσό των 39 δισ. δολαρίων, όπως συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για το διαζύγιο.

Τζέρεμι Χαντ: Η Μέι θα βρει τρόπο η συμφωνία με την ΕΕ να εγκριθεί από το κοινοβούλιο

«Η Τερέζα Μέι θα βρει τρόπο να επιτύχει την έγκριση της συμφωνίας που έκλεισε με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο», προέβλεψε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιγκαπούρη.

«Όταν η Τερέζα Μέι επιστρέψει με τις εγγυήσεις που ζητά από την ΕΕ - ότι η συμφωνία που είναι πάνω στο τραπέζι δεν πρόκειται να μας οδηγήσει να παγιδευτούμε μόνιμα στην τελωνειακή ένωση - τότε θα βρει τρόπο να εγκριθεί αυτή η συμφωνία από το κοινοβούλιο», έκρινε ο Χαντ ερωτηθείς σχετικά στη Σιγκαπούρη.

Eξάλλου αναφερόμενος στην πιθανότητα να διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα για τη συμφωνία, ο Χαντ υποστήριξε ότι αυτό θα έβλαπτε τη δημοκρατία, ενώ τόνισε πως οι συνέπειες που θα είχε για την κοινωνία το ενδεχόμενο το Ηνωμένο Βασιλείο να μην αποχωρήσει από την ΕΕ θα ήταν «καταστροφικές».

Η Μέι ανέβαλε τον Δεκέμβριο τη σχεδιαζόμενη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία, καθώς παραδέχθηκε πως όδευε σε συντριπτική ήττα και πλέον επιδιώκει να λάβει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους.

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο αναμένεται να γίνει την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 14η Ιανουαρίου.