«Μαλκολμ X» μετονόμασε τον δρόμο ακριβώς μπροστά στη νέα αμερικανική πρεσβεία η δημοτική αρχή της Άγκυρας, για να τιμήσει τον μουσουλμάνο ακτιβιστή υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ.

«Στο δρόμο δόθηκε το όνομα του Αμερικανού μουσουλμάνου πολιτικού και ακτιβιστή υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάλκολμ Χ, για τον οποίο ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι «θα ενεργήσει προκειμένου το όνομά του να παραμείνει ζωντανό στην Άγκυρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής της τουρκικής πρωτεύουσας, την οποία δημοσίευσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τον περασμένο μήνα ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τις κόρες του Μάλκολμ Χ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν έγραψε σήμερα σχετικά με τη μετονομασία της λεωφόρου στον λογαριασμό του στο Twitter. Η οικοδόμηση της νέας αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020.

Τον Φεβρουάριο οι αρχές της πόλης μετονόμασαν τη λεωφόρο έξω από τη νυν πρεσβεία των ΗΠΑ σε «Κλάδο Ελαίας», όπως ακριβώς η στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγε εκείνη την περίοδο η Τουρκία στη Συρία.