Ως μια «παρτίδα» πόκερ περιγράφει η γαλλική εφημερίδα Liberation την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας.

«Τίποτα δεν τον υποχρέωνε να τη ζητήσει. Για άλλη μια φορά, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παίζει μία παρτίδα πόκερ για να ξεφύγει από την πολιτική αναταραχή στην οποία βρίσκεται», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Όπως προσθέτει: «Ο Τσίπρας, είναι καλλιτέχνης στον κίνδυνο!».

Η αποχώρηση του Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, υποχρεώνει τον Αλέξη Τσίπρα «να αναζωογονήσει την κυβέρνησή του και να ξαναβρεί την πλειοψηφία του ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης», γράφει η Liberation.

«Στην πραγματικότητα, πρόκειται για «έναν ελεγχόμενο κίνδυνο» αναλύει ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

«Η πολιτική καριέρα αυτού του Αθηναίου, που γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1974, χαρακτηρίζεται από εκλάμψεις. Ο Τσίπρας θήτευσε στην ΚΝΕ, τη νεολαία του πολύ δογματικού ΚΚΕ. Συνέχισε τη σταδιοδρομία του στο Συνασπισμό, ένα μειοψηφικό ευρωκομμουνιστικό κόμμα. Αλλά γρήγορα, εμφανίζεται σε διαδηλώσεις και στις τηλεοπτικές οθόνες ως νεαρός ηγέτης αυτού του κινήματος. Προβάλλεται το 2006, όταν θέτει υποψηφιότητα για δήμαρχος της Αθήνας και πετυχαίνει το 10,51% των ψήφων. Η άνοδος του είναι αστραπιαία με την κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2010. Δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ, που διαθέτει λιγότερο από 5% στις εκλογές του 2009, πάνω από 25% στις εκλογές του Ιουνίου 2012. Τρία χρόνια αργότερα, με την εκστρατεία εναντίον της λιτότητας που εφαρμόζουν στη χώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Τσίπρας δίνει στο συνασπισμό του το καλύτερο ιστορικό του αποτέλεσμα, πετυχαίνοντας 36,3% των ψήφων. Γίνεται πρωθυπουργός και συμμαχεί με τους ΑΝΕΛ για να κυβερνήσει τη χώρα. Είναι ο πρώτος επικεφαλής κυβέρνησης που δεν ορκίσθηκε στη Βίβλο κατά τη τελετή της ανάληψης των καθηκόντων του. Μία άλλη παράδοση την οποία δεν εφαρμόζει, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι να συμμορφωθεί στις διαταγές των Βρυξελλών» σημειώνει η εφημερίδα.

«Όταν οι διαπραγματεύσεις είναι ολοκληρωτικά μπλοκαρισμένες τελικά τον Ιούνιο, μόλις έξι μήνες από την άνοδο στην εξουσία του κυβερνητικού σχηματισμού του, ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πάντες διοργανώνοντας δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου. Περισσότερο από το 60% των πολιτών ψηφίζει κατά των νέων μέτρων λιτότητας. Μία εβδομάδα αργότερα ο Τσίπρας υπογράφει, με το πιστόλι στον κρόταφο ένα νέο δανειακό πρόγραμμα με την ΕΕ και δεσμεύεται να εφαρμόσει μια νέα δόση λιτότητας. Με το που το νέο πρόγραμμα επικυρώθηκε από το κοινοβούλιο του, οργανώνει νέες βουλευτικές εκλογές και τις κερδίζει με περισσότερο από 35% παρά τη ρήξη με την αριστερά πλευρά του κόμματός του» αναφέρει επίσης.