Το αεροδρόμιο Gatwick δεν θα επαναλειτουργήσει πριν από το πρωί της Παρασκευής, μετέδωσε πριν από λίγο το BBC.

«Δεν μπορώ να σας πω με ασφάλεια για το τι ώρα θα ξανανοίξουμε» δήλωνε νωρίτερα το απόγευμα ο διευθυντής λειτουργίας του αεροδρομίου, Κρις Γούντρουφ, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να ξανανοίξουμε, αλλά μόνο όταν κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνει με ασφάλεια».

Η Αστυνομία του Σάσεξ δήλωσε ότι το περιστατικό δεν συνδέεται με τρομοκρατία αλλά πρόκειται για «σκόπιμη ενέργεια».

Το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας, είναι κλειστό από το βράδυ της Τετάρτης, όταν δύο drones εντοπίστηκαν να πετούν στην περιοχή. Οι πτήσεις διεκόπησαν για έξι ώρες, από τις 9 το βράδυ, το αεροδρόμιο ανοιξε ξανά για περίπου 45 λεπτά, αλλά αναγκάστηκε να διακόψει ξανά στις 3:45 μετά τα μεσάνυχτα, (τοπική ώρα). Λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, το αεροδρόμιο του Gatwick πόσταρε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter πως οι πτήσεις παραμένουν καθηλωμένες, ενημερώνοντας τους επιβάτες να μην ξεκινούν για τον αερολιμένα, προτού ενημερωθούν αναφορικά με την πτήση τους από τις αεροπορικές εταιρείες. Το τελευταίο drone εθεάθη γύρω στις 14:15 το μεσημέρι (τοπική ώρα).

Έκτοτε, έχει προκληθεί χάος καθώς 110.000 επιβάτες επρόκειτο να αναχωρήσουν ή να φτάσουν στο αεροδρόμιο αυτό σήμερα, Πέμπτη, λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στα γκισέ των πληροφοριών οι επιβάτες σχηματίζουν ουρές εκατοντάδων μέτρων. 

Οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους. «Κάθε φορά που νομίζουμε ότι πλησιάζουμε τον χειριστή, το μη επανδρωμένο εξαφανίζεται. Όταν σκεφτόμαστε να ξανανοίξουμε το αεροδρόμιο, εμφανίζεται και πάλι», εξήγησε ο Τζάστιν Μπάρτενσο, ένας υπεύθυνος της τοπικής αστυνομίας.