«Τρελό» και «εξτρεμιστή» αποκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πενς, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο για το μεταναστευτικό.

Ο Πενς είχε κατηγορήσει ανοιχτά το Καράκας ότι βρίσκεται πίσω από το καραβάνι μεταναστών από χώρες της κεντρικής Αμερικής που βρίσκεται στο Μεξικό και επιχειρεί καθημερινά να φθάσει στις ΗΠΑ.

Ο Πενς τόνισε πως κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον πρόεδρο της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο τελευταίος τον ενημέρωσε πως το καραβάνι των μεταναστών «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα».

Το «καραβάνι» στάλθηκε «προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία», συνέχισε ο Πενς.

Αργότερα, πλάι στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, ο Πενς υποστήριξε ακόμη ότι το «καραβάνι» αυτό επίσης «οργανώθηκε από διακινητές ανθρώπων που δεν σέβονται την ανθρώπινη ζωή, από επικίνδυνα μέλη μιας συμμορίας», αναφερόμενος στην Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13).

Ο Τραμπ υποστηρίζει εδώ και μέρες ότι στο «καραβάνι» συγκαταλέγονται μέλη της βίαιης συμμορίας «Μάρα Σαλβατρούτσα» (MS-13). Ακόμη, τις τελευταίες μέρες κατήγγειλε πως ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται άνθρωποι από «τη Μέση Ανατολή», αφήνοντας να πλανάται -χωρίς να δίνει διευκρινίσεις- η απειλή της τρομοκρατίας.