Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την ακύρωση της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου της Τερέζα Μέι και εν μέσω φημών για έντονη δυσαρέσκεια εντός των Συντηρητικών, η πρωθυπουργός της Βρετανίας προσπαθεί ακόμα να «πουλήσει» το προσχέδιο της συμφωνίας για το Brexit που υπεγράφη χθες με τις Βρυξέλλες.

Απευθυνόμενη στους δημοσιογράφους, η Τερέζα Μέι, λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, δήλωση ότι «το προσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ είναι το καλύτερο που θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε».

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε συλλογικά ότι θα στηρίξει τη συμφωνία, που είναι σταθερά προς το εθνικό συμφέρον και που εκπληρώνει όσα υποσχεθήκαμε στο δημοψήφισμα» δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

«Είναι μία απόφαση που προστατεύει της δουλειές και την ένταση. Μια απόφαση που θα περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο αλλά και που συμφωνεί με την απόφασή μας να χτίσουμε ένα μέλλον για τη χώρα» συνέχισε η Τερέζα Μέι, που θα απευθύνει την Πέμπτη ομιλία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Πιστεύω βαθιά με την καρδιά μου και το μυαλό μου ότι αυτή είναι μια απόφαση για το συμφέρον ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου» κατέληξε η Τερέζα Μέι προτού επιστρέψει εντός της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Το Sky News έκανε πάντως λόγο για «μεγάλη διάσπαση» στο υπουργικό συμβούλιο. 

«Μας είπαν ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν διχασμένο. Η Μέι τα κατάφερε εξασφαλίζοντας την πλειοψηφία. Μου είπαν ότι αντιτάχθηκαν περίπου 10 υπουργοί» ήταν το tweet που έστειλε η Μπεθ Ρίγκμπι, πολιτική συντάκτρια του Sky News.

Σαφής για την κατάσταση ήταν και η Σκωτσέζα πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον.

«Είναι προφανές ότι (η Μέι) µετά βίας μπορεί να ενώσει το υπουργικό της συμβούλιο για αυτή τη συμφωνία και επίσης είναι ολοένα και περισσότερο σαφές ότι θα παλέψει να κερδίσει την πλειοψηφία για αυτήν στο κοινοβούλιο», είπε η Στέρτζον.

«Αν αυτή η συμφωνία απορριφθεί όντως από το κοινοβούλιο τότε η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να διασφαλίσει μια καλύτερη», συμπλήρωσε η ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP).

Η «μάχη» της Τερέζα Μέι αναμένεται να συνειστεί τώρα στο Κοινοβούλιο. 

Λίγο νωρίτερα, το BBC έκανε λόγο για πιθανή ψηφοφορία δυσπιστίας κατά της Τερέζα Μέι εντός των Τόρις.

Η πολιτική συντάκτρια του BBC, Λόρα Κούνσμπεργκ είπε πως οι υποστηρικτές του Brexit είναι τόσο εξαγριωμένοι με το σχέδιο συμφωνίας της Μέι για την αποχώρηση από την ΕΕ, που καταθέτουν επιστολές στον επικεφαλής μιας επιτροπής Συντηρητικών βουλευτών υπεύθυνων για τον χειρισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος.

«Ανώτερα στελέχη των Τόρις μου αναφέρουν ότι η οργή των Brexiteer είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται πιθανό να ζητήσουν τη διεξαγωγή ψήφου δυσπιστίας της ηγεσίας του κόμματος αύριο», τόνισε η Κούνσμπεργκ με tweet της.

Σύμφωνα με το Bloomberg ο υπουργός υπεύθυνος του Brexit Ντομινίκ Ράαμπ δεν αναμένεται πλέον να ταξιδέψει σήμερα στις Βρυξέλλες για να χαιρετήσει το σχέδιο συμφωνίας Brexit με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.