«Είναι δική της απόφαση και τη θεωρώ σεβαστή» δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν για την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει από την καγκελαρία, μετά τη λήξη της θητείας της το 2021.

Ο Γάλλος πρόεδρος, εξέφρασε τον θαυμασμό του για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία, όπως είπε, «ουδέποτε ξέχασε ποιες είναι οι αξίες της Ευρώπης και κυβερνά τη χώρα της με μεγάλο θάρρος».

«Το δηλώνω αυτό σε ένα πλαίσιο που δεν έχει τίποτα το ενθαρρυντικό», συνέχισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι οι εκλογές στην Έσση «έδειξαν την άνοδο πολλών κομμάτων και ιδίως της AfD». «Το θεωρώ πανευρωπαϊκό φαινόμενο (σ.σ. την άνοδο της ακροδεξιάς) και όχι μόνο γερμανικό», συνέχισε, υπενθυμίζοντας ότι τα ποσοστά της ακροδεξιάς στη Γαλλία είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Στις εκλογές της Κυριακής, η AfD (Εναλλατική για τη Γερμανία) κατάφερε να μπει στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Έσσης, όπου δεν εκπροσωπείτο μέχρι σήμερα.

Ο Μακρόν υποστήριξε ότι η ακροδεξιά αυξάνει τα ποσοστά της «επειδή τα άλλα κόμματα δεν καταφέρνουν να δώσουν μια απάντηση στην οργή των λαών ή στους φόβους τους. Και επομένως, δεν πρέπει να κρύβουμε αυτήν την οργή και αυτούς τους φόβους, πρέπει να τους κοιτάξουμε κατά πρόσωπο», κατέληξε.

Η Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι η θητεία της αυτή στην καγκελαρία θα είναι η τελευταία και ότι αποχωρεί από την προεδρία του κόμματός της. 

Στις εκλογές της Έσσης οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) παρέμειναν πρώτο κόμμα, με ποσοστό 27%, χάνοντας όμως περισσότερες από 11 μονάδες.