«Το επερχόμενο δημοψήφισμα είναι η πιο σημαντική ψήφος στην ιστορία του έθνους σας. Στο δημοψήφισμα θα αποφασίσετε για το μέλλον σας. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να κάνετε βήματα προς το μέλλον και σε αυτό θα έχετε τη στήριξη των ΗΠΑ» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Αναγνωρίζουμε τις σύνθετες πολιτικές διαδικασίες που πρέπει να ολοκληρωθούν και στηρίζουμε το δικαίωμα σας για δημοκρατική και υπεύθυνη ψήφο», προσέθεσε ο Μάτις.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εξασφαλίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και θα ενδυναμώσει την ασφάλεια  και την οικονομική ανάπτυξη της Μακεδονίας.

«Χαιρετίζω τις ακούραστες προσπάθειές σας να φτάσετε σε αυτή την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα. Γνωρίζουμε ότι απαίτησε υπομονή, διπλωματία και συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, κάτι που είναι δύσκολο» υπογράμμισε ο Μάτις.

Επίσης, υπενθύμισε όσα είπαν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στα Σκόπια και ιδίως την αναφορά τους ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει τις πόρτες για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.