Στο... κόκκινο συντηρεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η Άγκυρα.

Σε χάρτες που παρουσιάζουν αξιωματούχοι της Τουρκίας, έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κρήτη, ακόμη και η Κύπρος.

Τους χάρτες φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Καθημερινή» και αναφέρει πως δημιουργήθηκαν κατά τα έτη 2010 – 2012.

Βάσει των χαρτών αυτών, φαίνεται η Τουρκία να είναι το κράτος με το οποίο πρέπει να γίνουν όλες οι οριοθετήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με τους χάρτες αυτούς καταδεικνύονται οι διεκδικήσεις της Τουρκάις και το «μήνυμα» προς τις παράκτιες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου είναι, ότι εάν υπογράψουν συμφωνίες με την Τουρκία, θα «κερδίσουν» σημαντικές θαλάσσιες εκτάσεις εν συγκρίσει με οριοθετήσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτοι οι χάρτες

«Οι απαράδεκτοι αυτοί τουρκικοί χάρτες αποτυπώνουν την αποσταθεροποιητική λογική της πολιτικής της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει «η Ελλάδα με επανειλημμένα διαβήματα προς την Τουρκία ήδη από τον Ιούλιο του 2012 και με επίσημη ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ ήδη από το 2013, έχει με πλήρη και τεκμηριωμένα επιχειρήματα καταρρίψει τις τουρκικές αυθαίρετες θέσεις κατοχυρώνοντας παράλληλα τα ελληνικά δίκαια και δικαιώματα».

Επισημαίνει ότι «ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη επανέφερε, επτά χρόνια μετά, τους απαράδεκτους και προκλητικούς χάρτες και μάλιστα ενισχυμένους», επιβεβαιώνοντας έτσι «την προσπάθεια της Τουρκίας να παρεμποδίσει τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που την έχουν αφήσει εκτός παιγνιδιού ακριβώς γιατί αρνείται να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο».

«Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος και Λίβανος καθώς και η ΕΕ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, οφείλουν να στείλουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι ουδεμία εκ μέρους της αποσταθεροποιητική απόπειρα δεν θα είναι ανεκτή», υπογραμμίζει και συμπληρώνει «αυτή η κατά παράβαση των διεθνών κανόνων πολιτική της Άγκυρας γίνεται εμπόδιο στην ευρωπαϊκή και ευρύτερα δυτική, πολιτική ενεργειακής ασφάλειας».