Με τον Σπάικ Λι τα έβαλε αυτή τη φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τον ευχαριστήριο λόγο του Αφροαμερικανού σκηνοθέτη στην χθεσινή απονομή των Όσκαρ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνέστησε στον Σπάικ Λι «να διαβάζει καλύτερα τις σημειώσεις του» γιατί «χαρακτηρίζει ρατσιστή τον Πρόεδρό σας, που έκανε περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς απ' οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο!»

«Θα ήταν καλά αν ο Σπάικ Λι μπορούσε να διαβάσει τις σημειώσεις του ή, ακόμη καλύτερα, να μην έχει χρησιμοποιήσει καθόλου σημειώσεις, όταν χαρακτηρίζει ρατσιστή τον Πρόεδρό σας, που έκανε περισσότερα για τους Αφροαμερικανούς απ' οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο!» έγραψε στο Twitter.

O Σπάικ Λι κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης διασκευής για την ταινία «BlacKkKlansman» («Η παρείσφρηση»), που αφηγείται την πραγματική ιστορία ενός Αφροαμερικανού αστυνομικού που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Στον φορτισμένο λόγο του, αναφέρθηκε στην 400ή επέτειο από την άφιξη της πρώτης ομάδας μαύρων σκλάβων στις Ηνωμένες Πολιτείες στο 1619, στη «γενοκτονία» των Ινδιάνων της Αμερικής, καθώς και στις επόμενες προεδρικές εκλογές. «Ας κινητοποιηθούμε, ας είμαστε από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας» είπε ο Σπάικ Λι που έχει εκδηλώσει πολλές φορές την εχθρότητά του απέναντι τον Ντόναλντ Τραμπ. «Κάντε την επιλογή της αγάπης απέναντι στο μίσος. Ας κάνουμε τη σωστή επιλογή!»