Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να ξεκινήσει μία «Μεγάλη Εθνική Συζήτηση» με τους πολίτες στη χώρα του, προκειμένου να κατευνάσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» και να βγάλει τη Γαλλία από την κρίση. Την επιστολή του προς τους Γάλλους μάλιστα, παρότι έχει δημοσιευθεί σε κάθε έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο, θα την στείλει προσωπικά σε κάθε πολίτη ταχυδρομικώς.

Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την ιστορία είναι το κόστος της αποστολής, το οποίο θα φτάσει περίπου τα 10 εκατ. ευρώ, ποσό αρκετό για να δεχθεί ο Μακρόν έντονη κριτική, καθώς η κυβέρνηση του προσπαθεί να βγει από την κρίση.

Σύμφωνα με τα Γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης, η απόφαση για την επιστολή ήταν αποκλειστικά του Μακρόν, ο οποίος θεώρησε πως ο μόνος τρόπος να «πολεμήσει» το κίνημα των κίτρινων γιλέκων, θα ήταν αν η Γαλλική Προεδρία, αποφάσιζε να διεξαγάγει μια «μεγάλη συζήτηση με τους Γάλλους».

Η συζήτηση θα διαρκέσει δύο μήνες, με τέσσερα μεγάλα θέματα, ενώ οι υπουργοί και οι τοπικοί αξιωματούχοι καλούνται και εγγυητές της ανεξαρτησίας της διαδικασίας.

Η συζήτηση που ξεκίνησε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019 στη Νορμανδία από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα διαρκέσει 60 μέρες, ήτοι μέχρι τις 15 Μαρτίου.