Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μπορεί να σταματήσει, δήλωσε ο Κέιρ Στάρμερ, σκιώδης υπουργός Brexit του κόμματος των Εργατικών, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κόμματος να διατηρήσει ανοιχτή την επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Ο Στάρμερ φαίνεται να απέρριψε την άποψη του αρχηγού του Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, που μιλώντας σε μια γερμανική εφημερίδα την Παρασκευή, σημείωσε ότι οι μόνες αποφάσεις που απομένει να ληφθούν ήταν τι είδους Brexit θα εφαρμοστεί.

Ο Στάρμερ είπε στο Sky News: «Το Brexit μπορεί να σταματήσει - αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι ποιες είναι οι αποφάσεις που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Κατά τη διάρκεια μιας άλλης κρίσιμης εβδομάδας για τη Tερέζα Μέι σχετικά με τη διαδικασία του Brexit, τη θέση του Εργατικού Κόμματος για ένα δεύτερο δημοψήφισμα ακολούθησε η απόφαση του υφυπουργού μεταφορών Τζο Τζόνσον να εγκαταλείψει την κυβέρνηση την Παρασκευή και να στηρίξει επίσης αυτή την επιλογή.

Δεν είναι σαφές εάν η Μέι θα θέσει επι τάπητος τις λεπτομέρειες μιας τελικής στρατηγικής Brexit στο υπουργικό συμβούλιο της την Τρίτη ή θα περιμένει άλλη μια εβδομάδα για να επιδιώξει περισσότερη ενότητα. Αναφερόμενο σε ανώνυμες υπουργικές πηγές, το BBC σημείωσε ότι αρκετοί υπουργοί έχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με την πρότασή της, όπως την περιέγραψε τον Ιούλιο.

Ο κ. Στάρμερ δήλωσε, δεδομένης της κλίμακας της κρίσης και της πιθανότητας καθυστερήσεων που απειλούν τις πιθανότητες μιας άλλης έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ, πρέπει να διατηρηθούν όλες οι επιλογές. Απέρριψε επίσης την ιδέα του εργατικού κόμματος να στηρίξει τη συμφωνία στο κοινοβούλιο.

«Το εθνικό συμφέρον παίρνει τη σωστή συμφωνία«, είπε. «Πρέπει κανείς να θέσει το ερώτημα: η πρωθυπουργός διαπραγματεύεται πραγματικά με γνώμονα το εθνικό συμφέρον ή διαπραγματεύεται τι πιστεύει ότι μπορεί να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο; Και νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν την απάντηση σε αυτή την ερώτηση».