Οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας είναι, στην πλειοψηφία τους, έτοιμοι να συμβιβαστούν για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit. Αυτό όμως δεν ισχύει για την πλειοψηφία των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Αυτό φαίνεται να είναι και το δίλημμα της Τερέζα Μέι, καθώς μπαίνει στην κρίσιμη περίοδο της πρωθυπουργίας της, με τις διαπραγματεύσεις του Brexit να κρέμονται από μια κλωστή.

Η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να σημειώσουν πρόοδο στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας - το κύριο σημείο διατήρησης των συνομιλιών – ώστε στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στα μέσα Νοεμβρίου να υπογράψουν μια τελική συμφωνία για το Brexit. Εάν δεν συμβεί αυτό, οι πιθανότητες ενός άσχημου διαζυγίου χωρίς συμφωνία αυξάνονται δραματικά, αφήνοντας μια τελευταία διάσκεψη κορυφής το Δεκέμβριο ως την τελευταία ρεαλιστική ευκαιρία να σωθεί μια συμφωνία.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό του POLITICO η εταιρεία δημοσκοπήσεων Hanbury ενώ οι πολίτες στο σύνολό τους θέλουν η λήψη των αποφάσεων να επιστρέψει στο Γουεστμίνιστερ μετά από το Brexit, αντιτίθεται στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και στηρίζουν την πραγματοποίηση συμβιβασμών για την επίτευξη συμφωνίας.

Το 59% των ψηφοφόρων υποστήριξαν επίσης ότι θα δεχόταν να επεκταθεί η μεταβατική περίοδος.

Οι απόψεις των συντηρητικών ψηφοφόρων όμως είναι πολύ πιο σκληρές, γεγονός που αποτελεί σημαντικό στρατηγικό πονοκέφαλο για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αφού πρόκειται για την εκλογική της βάση.

Συνολικά, το 48% όσων ψήφισαν το κόμμα των Συντηρητικών στις εκλογές του 2017 που έλαβαν μέρος στην έρευνα θα προτιμούσαν η Μέι να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμό, σε σύγκριση με το 41% ​​που θα προτιμούσε να συμβιβαστεί.