Το 95% της συμφωνίας του Brexit και των πρωτοκόλλων του διευθετούνται. Σε αυτή την ανακοίνωση αναμένεται να προβεί, σήμερα Δευτέρα, στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασίλειου, η Τερέζα Μέι.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιδιώκει, άλλωστε, να αποδείξει στους ανήσυχους βουλευτές στο κόμμα της ότι προχωράει στις συνομιλίες του διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι έχει επιλύσει με την ΕΕ το μελλοντικό καθεστώς του Γιβραλτάρ, πως ανέπτυξε πρωτόκολλο γύρω από τη στρατιωτική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο και συμφώνησε για έναν μηχανισμό που θα επιλύει οποιεσδήποτε μελλοντικές διαφορές με την ΕΕ.

Η Μέι έχει προγραμματίσει να προβεί σε μια δήλωση σήμερα το απόγευμα μετά από τις έντονες επικρίσεις από βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος πως φαίνεται να έχει σημειώσει καμία πρόοδο στην ευρωπαϊκή διάσκεψη κορυφής της περασμένης εβδομάδας εκτός του ότι ήταν ανοιχτή στην επέκταση της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit.

Η Μέι πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις με υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να ενημερωθούν σχετικά με την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής πριν από μια συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με την Brexit την Τρίτη. Εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τη μεταβατική περίοδο και τον περιορισμό της χρονικής διάρκειας του ιρλανδικού συστήματος ασφαλείας.

Η Μέι σκοπεύει να επισημάνει την πρόοδο που σημειώθηκε με την επισήμανση όλων των ειδικών τομέων συμφωνίας που έχουν ήδη επιτευχθεί, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του νομοσχεδίου διαζυγίου στα 39 δισ. λίρες, με περίοδο εφαρμογής τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020 και αναγνώριση των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και αντιστρόφως.

Η συμφωνία απόσυρσης καλύπτει τη νομική συμφωνία ή τη συνθήκη που υπογράφει η Βρετανία με την ΕΕ για να ολοκληρώσει την έξοδο της μέχρι τις 29 Μαρτίου, στο τέλος της περιόδου του άρθρου 50. Η Μέι θα πει ότι η μορφή της συμφωνίας σε όλη τη «μεγάλη πλειοψηφία» του κειμένου της είναι πλέον ξεκάθαρη.