«Ηγέτης είναι αυτός που παίρνει τις σωστές αποφάσεις, όχι τις εύκολες» τόνισε η Τερέζα Μέι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις παραιτήσεις τεσσάρων υπουργών και την κατάθεση επιστολής δυσπιστίας από τον ευρωσκεπτικιστή βουλευτή, Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

«Η δουλειά μου είναι να φέρω μια συμφωνία που εξυπηρετεί το συμφέρον των Βρετανών. Και πιστεύω ότι αυτή είναι μία Συμφωνία που εκπληρώνει αυτόν τον σκοπό», δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας σε ερώτηση για το αν θα παλέψει σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της.

Πρόταση μομφής υφίσταται αν 48 βουλευτές των Τόρις γράψουν τέτοιες επιστολές και η ανατροπή της Μέι είναι εφικτή αν ψηφίσουν εναντίον της 158 από τους 315 βουλευτές της. Πράγμα που ακόμα κι αν δεν είναι πολύ πιθανό δείχνει την ελάχιστη υποστήριξη στη Συμφωνία εντός του κόμματος.

«Πιστεύω με όλο μου το είναι σε αυτή τη συμφωνία» δήλωσε στην αρχή της ομιλίας της η Τερέζα Μέι και αναφερόμενοι στους υπουργούς που παραιτήθηκαν είπε ότι «ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί σωστό».

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι με τους συμβιβασμούς που χρειάστηκε να γίνουν στη Συμφωνία. Αλλά αυτή η Συμφωνία εκπληρώνει όσα ζήτησαν με την ψήφο τους και  εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

Επιπλέον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας είπε ότι κανείς δεν αντιπρότεινε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο δικό της κι ότι όλες οι επιλογές περιλάμβαναν μια συμφωνία για ένα δίκτυ ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα, την οποία επέκριναν σφόδρα στελέχη του κόμματός της.

«Εάν δεν προχωρήσουμε με αυτή τη συμφωνία, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα τις συνέπειες αυτού. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε ένα μονοπάτι βαθιάς και σοβαρής αβεβαιότητας, τη στιγμή που οι Βρετανοί πολίτες απλά θέλουν να το προχωρήσουμε».

Η Τερέζα Μέι απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.