Στις 14 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ψήφιση της συμφωνίας του Brexit, ανακοίνωσε μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι.

Η ψηφοφορία επρόκειτο να διεξαχθεί την προηγούμενη εβδομάδα αλλά αναβλήθηκε υπό το φόβο ότι η πρωθυπουργός θα έχανε.

Κατά την ανακοίνωση της νέας ημερομηνίας, η Τερέζα Μέι τόνισε ότι η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι το ζήτημα με τα ιρλανδικά σύνορα δεν ήταν «παγίδα για το Ηνωμένο Βασίλειο» και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το Brexit.

Της νέας ημερομηνίας προηγήθηκε η απειλή των Εργατικών να προκαλέσουν ψήφο εμπιστοσύνης εάν η πρωθυπουργός δεν έδινε χρονικό περιθώριο για την ψηφοφορία.

Η Μέι δήλωσε ότι η συζήτηση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου και την επόμενη εβδομάδα θα λάβει χώρα η ψηφοφορία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Βρετανός υπουργός Παιδείας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι υπουργοί εξετάζουν τη διεξαγωγή του για να αρθεί το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.

«Όχι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα ήταν διχαστικό. Είχαμε την ψήφο του λαού, είχαμε το δημοψήφισμα και τώρα οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εφαρμογή της», τόνισε ο Χιντς στο Sky News.

Κόρμπιν: Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για την καθυστέρηση

Επέκρινε την μετάθεση της ψηφοφορίας για το Brexit ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, υπογραμμίζοντας ότι «η Βουλή (των Κοινοτήτων) πρέπει να τελειώνει με τη ψηφοφορία και να προχωρήσει προκειμένου να εξετάσει τις ρεαλιστικές εναλλακτικές».

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία λογική εξήγηση για αυτήν την καθυστέρηση, εκτός του… ότι η πρωθυπουργός δεν έχει πλέον τη στήριξη της κυβέρνησής της».