Επιβεβαίωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό και εντάθηκαν μετά την μεγάλη υποχώρηση που κατέγραψε το CDU στις εκλογές στην Έσση, ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία στο τιμόνι του κόμματος τον Δεκέμβριο, μετά από 18 χρόνια.

«Κατά πρώτον, στο επόμενο συνέδριο της CDU τον Δεκέμβριο στο Αμβούργο, δεν θα είμαι υποψήφια για την προεδρία της CDU», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την συνεδρίαση της ηγεσίας του κόμματός της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα των δύο τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων του Οκτωβρίου στην Βαυαρία και την Έσση,

«Κατά δεύτερον, αυτήν η τέταρτη θητεία είναι η τελευταία μου ως καγκελαρίου της Γερμανίας. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, δεν θα είμαι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία, ούτε υποψήφια για το κοινοβούλιο, και...δεν θα επιδιώξω άλλα πολιτικά αξιώματα», είπε.

H είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά από τις εκλογές στην Έσση, όπου το CDU βγήκε πρώτο αλλά με τα μικρότερα ποσοστά από το 1966.  

Σύμφωνα με την Bild, πιθανός υποψήφιος για την προεδρεία του CDU είναι ο πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και παλιός εσωκομματικός αντίπαλος της Μέρκελ, Φρίντριχ Μερτς.