Μεταναστευτικό, ασφάλεια και Brexit θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. 

«Το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη», σημειώνει στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 αρχηγούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά τις ροές των μεταναστών.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η οποία θα είναι το πρώτο θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με ένα γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών (χωρίς την Τερέζα Μέι) όπου θα συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. «Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» προειδοποιεί ο κ. Τουσκ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Νοέμβριο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων. Επί της ουσίας, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποφυγής «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας (που ανήκει στην βρετανική επικράτεια) μετά το Brexit, ενώ, σύμφωνα με τον Τουσκ, οι «27» θα πρέπει να να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση» σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.