Την ψαλίδα που διευρύνεται μεταξύ φτωχών και πλουσίων επέκρινε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία που πραγματοποίησε στην καθιερωμένη λειτουργία των Χριστουγέννων, σήμερα Τρίτη.

Εορτάζοντας τα έκτα Χριστούγεννα της παπικής του θητείας, ο Φραγκίσκος χοροστάτησε στην καθιερωμένη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 10.000 πιστοί.

 ίδιος κάλεσε τους φτωχούς να επιδιώξουν έναν πιο απλό και λιγότερο υλιστικό τρόπο ζωής.Στο κήρυγμά του μετά τη λειτουργία θύμησε ότι το θείο βρέφος γεννήθηκε μέσα σε ένα ταπεινό στάβλο. Αυτό, όπως είπε, πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε το πραγματικό νόημα της ζωής. 

«Σκεφτείτε: Χρειαζόμαστε όλα αυτά τα υλικά αντικείμενα και τους περίπλοκους τρόπους για να ζούμε; Μπορούμε να αντέξουμε χωρίς όλα αυτά τα άχρηστα επιπλέον πράγματα και να ζούμε μια πολύ απλούστερη ζωή;» είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και σήμερα λίγοι δειπνούν με πολυτέλεια ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν τα απαραίτητα καθημερινά μέσα για να επιβιώσουν. Ζήτησε δε από τους πιστούς να σκεφτούν τους φτωχούς συνανθρώπους τους και να τους προσφέρουν χείρα βοηθείας.