O 32χρονος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ήταν λίγο πολύ άγνωστος στο δυτικό κόσμο μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου του 2018.

Τότε, έγινε ευρύτατα γνωστός ως ο «ενορχηστρωτής» της άγριας δολοφονίας και του διαμελισμού του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο μελλοντικός του θρόνος άρχισε να... τρίζει και η πιθανότητα «καρατόμησής» του από τον πατέρα του, προκειμένου να κατασιγάσουν οι αντιδράσεις, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1985 και είναι ο πρωτότοκος γιος της τρίτης συζύγου του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, «χρίστηκε» πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας το 2017, αφού πρώτα παραμερίστηκε ο 57χρονος ξάδερφός του Μοχάμεντ Μπιν Νάγεφ.

Είναι παντρεμένος, έχει τέσσερα παιδιά και είναι φυσικά... βαθύπλουτος.

Οι αρχικές εκτιμήσεις ήταν ότι ο 81χρονος βασιλιάς, με την επιλογή να χρίσει τον πρίγκιπα πρώτο τη τάξει, ήθελε να δώσει αέρα εκσυγχρονισμού στο βαθιά συντηρητικό κράτος, όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη εξουσίας από τον πρίγκιπα, οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα να οδηγούν, απόφαση μάλλον ριζοσπαστική για μια χώρα όπου το γυναικείο φύλο  είναι σχεδόν αόρατο από τη δημόσια ζωή.

Είχαν προηγηθεί και άλλες αποφάσεις για καταστάσεις οι οποίες μπορεί στη Δύση να είναι αυτονόητες όπως η λειτουργία των κινηματογράφων, αλλά στη Σαουδική Αραβία θεωρούνται... εκσυγχρονιστικό επίτευγμα.

Πίσω από τις κουρτίνες όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ο ισχυρός άνδρας του σκληροπυρηνικού ουαχαμπιτικού βασιλείου δεν έχει καθόλου προοδευτικό προφίλ.

Δεν έκανε άλλωστε τίποτα να τερματίσει το εμπάργκο της χώρας του στην Υεμένη, εκεί όπου σοβεί η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση σήμερα, με επτά εκατομμύρια ανθρώπους στα πρόθυρα λιμού, παιδιά σκελετωμένα και συνεχείς βομβαρδισμούς.

Σε εκτενές δημοσίευμά του ο Guardian ανέφερε ότι λίγες ημέρες πριν την ειδεχθή δολοφονία του δημοσιογράφου είχαν συλληφθεί 11 ακτιβίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ το καλοκαίρι του 2017 είχαν φυλακιστεί 30 ιερωμένοι, συγγραφείς και διανοούμενοι γιατί είχαν ασκήσει κριτική σε αποφάσεις του παλατιού.

Την ίδια «τύχη» έχουν και άλλοι πρίγκιπες του κράτους.

Πριν ένα χρόνο οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν δεκάδες πρίγκιπες, πρώην και νυν υπουργούς με την κατηγορία της διαφθοράς. Τότε, με μια πρωτοφανή κίνηση κρατήθηκαν όμηροι στο πολυτελές ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ και οι περισσότεροι πλήρωσαν μυθικά ποσά για να αφεθούν ελεύθεροι.

Η Σαουδική Αραβία άλλωστε είναι μια μείξη από χίλιες και μία νύχτες, βαθιά διαφθορά και πεδίο μεγάλων business.

Σύμφωνα με τη Bild, η Σαουδική Αραβία σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας εξοπλισμών.

Πάντως όσοι περιμένουν ότι ο βασιλιάς θα αποπέμψει το γιο του άμεσα, μάλλον θα διαψευστούν. Και αυτό γιατί το ισχυρό βασίλειο δεν θέλει να φαίνεται ότι υποκύπτει σε ξένες πιέσεις, εν προκειμένω της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ. Η αλλαγή πιθανόν θα γίνει όταν ο κουρνιαχτός έχει... κατακαθίσει και η υπόθεση έχει κάπως ξεχαστεί...