«Κρετίνο, προβοκάτορα και φασίστα» χαρακτήρισε τον ευρωβουλευτή της Λέγκας που προκάλεσε μεσοβδόμαδα επεισόδιο στο Στρασβούργο, ο Γάλλος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. Ο ευρωβουλευτής της Λέγκας, Αντζελο Τσιόκα είχε προκαλέσει επεισόδιο όταν μετά από συνέντευξη Τύπου των Μοσκοβισί, Ντομπρόβσκις και Σχοινά, για την απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού, πήρε τις σημειώσεις του πρώτου και πέρασε από πάνω τους το... παπούτσι του.

«Στην αρχή γελάει κανείς και το υποβαθμίζει γιατί πραγματικά είναι γελοίο, μετά εξοικειώνεται με μια υποβόσκουσα συμβολική βία και μια μέρα ξυπνάει με τον φασισμό. Ας επαγρυπνούμε Η δημοκρατία είναι ένας εύθραυστος θησαυρός», έγραψε την ημέρα του επεισοδίου, ο Μοσκοβισί.

Σε τηλεοπτικές του δηλώσεις, ο Επίτροπος Οικονομικών, σημείωσε για τον ευρωβουλευτή της Λέγκας: «Είναι ένας κρετίνος, ένας προβοκάτορας, ένας φασίστας. Η χειρονομία του είναι γελοία». «Όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη βία απέναντι σε θεσμούς, όταν αρχίζουν να ποδοπατούν τους κανόνες, και με τα παπούτσια, έχουμε ένα είδος αργής παρέκκλισης προς αυτό που ονομάζουμε ανελεύθερη δημοκρατία, δηλαδή τον μη σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, της ελευθερίας της δικαιοσύνης και των πολιτικών θεσμών», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι πραγματικά η πολιτική που απεχθάνομαι και αυτοί είναι οι άνθρωποι που θα πολεμάω μέχρι την τελευταία μου ανάσα» σημείωσε ακόμα ο Μοσκοβισί. Από την πλευρά της, η συμπατριώτισσα του Μοσκοβισί αλλά σύμμαχος των Ιταλών ακροδεξιών, Μαρίν Λεπέν, υπερασπίστηκε τον Ιταλό ευρωβουλευτή. «Πολύ παλιομοδίτικο» είπε για τις δηλώσεις Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας «όταν κάποιος δεν συμφωνεί μαζί μας, τον αντιμετωπίζουμε ως φασίστα».