Να περικόψουν σπατάλες και να θέσουν ως προτεραιότητα τις δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές που θα συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας, καλεί τους Ιταλούς, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί.

Φαίνεται πως η εντολή του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας προς τον υπουργό Οικονομίας της χώρας, Τζιοβάνι Τρία, να επιτρέψει μεγαλύτερες δαπάνες στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους ώστε να υλοποιήσει προεκλογικές δεσμεύσεις αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των αγορών αλλά και των θεσμών για την κατάσταση του χρέους της χώρας.

«Καλώ όλη την κυβέρνηση στην Ιταλία να είναι σαφής και να παραμείνει εκεί που πρέπει να παραμείνει --στον πυρήνα της ευρωζώνης ως μια ισχυρή, αξιόπιστη χώρα που προτίθεται να διασφαλίσει ότι το χρέος της είναι υπό έλεγχο», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Η Ιταλία, όπως και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, θα πρέπει να υποβάλλει το σχέδιο προϋπολογισμού της για το ερχόμενο έτος ως τα μέσα Οκτωβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να το απορρίψει αν αποφασίσει ότι δεν ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες της ΕΕ, ασκώντας μια εξουσία την οποία δεν έχει ποτέ μέχρι σήμερα χρησιμοποιήσει.