«Μπλόκο» στους αντιεμβολιαστές βάζουν Pinterest και YouTube, λαμβάνοντας μέτρα για να αντιμετωπίσουν μηνύματα παραπληροφόρησης για τα εμβόλια τα οποία κατηγορούνται ότι προωθούν.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, το ποσοστό των παιδιών που φθάνει στην ηλικία των 2 ετών χωρίς κανένα εμβόλιο αυξήθηκε από το 0,9% των παιδιών που γεννήθηκαν το 2011 στο 1,3% εκείνων που γεννήθηκαν το 2015.

Το Pinterest επιβεβαίωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτό που η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα: το κοινωνικό αυτό δίκτυο είχε αλλάξει πολιτική από το περασμένο φθινόπωρο, χωρίς να το γνωστοποιήσει, και είχε λογοκρίνει ορισμένα αποτελέσματα αναζήτησης.

«Θέλουμε το Pinterest να αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον κόσμο και δεν υπάρχει τίποτα που να εμπνέει λιγότερο από την παραπληροφόρηση. Για αυτό ακριβώς συνεχίζουμε να αναζητούμε νέους τρόπους για να εμποδίζουμε να εμφανίζονται στην πλατφόρμα μας ή μεταξύ των προτάσεών μας παραπλανητικά περιεχόμενα» επεσήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Το Pinterest διαβεβαίωσε ότι ξεκίνησε τον περασμένο χρόνο να μπλοκάρει τα αποτελέσματα αναζήτησης σχετικά με τον εμβολιασμό και για τις μη εγκεκριμένες θεραπείες κατά του καρκίνου. Ο ιστότοπος λέει επίσης ότι μπλόκαρε λογαριασμούς και κατήργησε τα «pins» που εμπεριέχουν περιεχόμενα που παραβιάζουν τους κανόνες του ιστότοπου σχετικά με την ιατρική παραπληροφόρηση.

Το YouTube υπενθύμισε την Παρασκευή ότι οι κανονισμοί που ισχύουν στην πλατφόρμα δεν επιτρέπουν την προβολή βίντεο, όπου προωθούνται μηνύματα κατά των εμβολίων να προβάλουν διαφημίσεις στο εσωτερικό τους κι επομένως να κερδίζουν χρήματα.

«Εφαρμόζουμε μια αυστηρή πολιτική ώστε να καθορίσουμε ποια βίντεο έχουν δικαίωμα να φέρουν διαφημίσεις και τα βίντεο που προωθούν περιεχόμενα κατά των εμβολίων παραβίασαν την μακροχρόνια πολιτική μας κατά των επιβλαβών κι επικίνδυνων διαφημίσεων» σημείωσε σήμερα σε ένα δελτίο τύπου στο AFP μια εκπρόσωπος τύπου.  Στην περίπτωση παραβίασης, «ενεργούμε αμέσως και καταργούμε τις διαφημίσεις».