Ο Ντούκε επανέφερε σε ισχύ τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ανταρτών που είχαν οριστεί για να διαπραγματευτούν με την κυβέρνηση: «Σήμερα, έδωσα εντολή (...) για άρση της αναστολής των ενταλμάτων σύλληψης δέκα μελών του ELN - μέλη της αντιπροσωπείας της οργάνωσης στην Κούβα και ανακάλεσα το διάταγμα που δημιουργούσε τους όρους της παραμονής τους στη χώρα».

Η κουβανική κυβέρνηση δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Ντούκε. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται στην Αβάνα.

Στην επίθεση της Πέμπτης, ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Χοσέ Αλντεμάρ Ρόχας, ειδικός του ELN στα εκρηκτικά, πέρασε από σημεία ελέγχου ασφαλείας και έφθασε στο κτίριο της Σχολής Στρατηγός Σανταντέρ πριν ανατιναχθεί πέφτοντας πάνω στο κτίριο του κοιτώνα θηλέων.

«Η ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση ELN είναι η υπεύθυνη αυτής της ειδεχθούς επίθεσης. Αυτή η επίθεση προετοιμαζόταν και οργανωνόταν επί πολλούς μήνες. Για όλη την Κολομβία σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι ο ELN δεν έχει ειλικρινή βούληση για ειρήνη», ανέφερε ο Ντούκε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη που εξέφρασε η κυβέρνηση της Κούβας χθες, αλλά σήμερα σας ζητάμε να συλλάβετε τους τρομοκράτες που βρίσκονται στην επικράτειά σας και να τους παραδώσετε στις κολομβιανές αστυνομικές αρχές», είπε ο Ντούκε.

«Δεν πρόκειται να επαναπαυτούμε μέχρι να συλλάβουμε και να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη τους τρομοκράτες που εμπλέκονται», πρόσθεσε ο Κολομβιανός πρόεδρος.

Ο ELN δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης ούτε έχει εκδώσει ανακοίνωση.

Κολομβιανοί έχουν προγραμματίσει πορείες σε πόλεις όλης της χώρας την Κυριακή διαδηλώνοντας ενάντια στην επίθεση, την χειρότερη που έχει σημειωθεί στην χώρα τα τελευταία σχεδόν 16 χρόνια.

Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), ο οποίος αποτελείται από περίπου 2.000 μαχητές, άρχισε ειρηνευτικές συνομιλίες τον Φεβρουάριο 2017 με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, όμως αυτές ανεστάλησαν από τον νέο πρόεδρο Ιβάν Ντούκε μέχρι ο ELN να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να σταματήσει τις επιθέσεις.

Ο ELN, ο οποίος είχε ιδρυθεί από ριζοσπάστες ρωμαιοκαθολικούς ιερείς, πολέμησε εναντίον περισσότερων από δώδεκα κυβερνήσεων αφότου σχηματίσθηκε το 1964. Η μεγαλύτερη προηγούμενη επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ήταν τον Ιανουάριο του 2018, όταν ανατίναξε μια βόμβα στο βόρειο λιμάνι Μπαρανκίγια, σκοτώνοντας πέντε αστυνομικούς και τραυματίζοντας δεκάδες.