Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει έναν νέο πονοκέφαλο, αφού βουλευτές ανάγκασαν την κυβέρνησή της να συμφωνήσει να δώσει στη δημοσιότητα απόρρητη ανάλυση για το Brexit. Πρόκειται για μια ανάλυση που συγκρίνει τον οικονομικό αντίκτυπο της συμφωνίας του Brexit με τη παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Μια διακοινοβουλευτική αίτηση που υποστηρίχθηκε από περισσότερους από 70 βουλευτές από έξι πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών Συντηρητικών «ανταρτών», τόσων ώστε να στερούν από την κυβέρνηση την πλειοψηφία της.

Αντιμέτωποι με την προοπτική μιας ταπεινωτικής ήττας στη Βουλή των κοινοτήτων, οι υπουργοί υποχώρησαν στην πίεση και συμφώνησαν να δεχτούν το αίτημα.

Αυτό σημαίνει ότι, πριν οι βουλευτές κλιθούν να ψηφίσουν για τη συμφωνία του Brexit της Μέι, η κυβέρνηση θα πρέπει να δημοσιεύσει ανάλυση που θα συγκρίνει τον αντίκτυπο της προτεινόμενης συμφωνίας με τις συνέπειες των εναλλακτικών σεναρίων ενός Brexit χωρίς συμφωνίας και μιας παραμονής στην ΕΕ.

Οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν οι βουλευτές κλιθούν να δώσουν την «καθοριστική ψήφο» για το αν θα δεχτούν ή όχι την συμφωνία Brexit της Μέι.

Η αίτηση κατατέθηκε από τον Βουλευτή του κόμματος των Εργατικών Τσούκα Ουμούνα και την βουλευτή των Συντηρητικών και πρώην υπουργό Άννα Σούμπρι, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για να υπάρξει ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Την κίνηση υποστήριξαν αρκετοί βουλευτές των Συντηρητικών, συμπεριλαμβανομένου και του Τζο Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε από υπουργός μεταφορών νωρίτερα αυτό το μήνα, προκειμένου να επικρίνει το σχέδιο Brexit της κ. Μέι.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στο παρελθόν να δημοσιεύσει ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον αντίκτυπο της συμφωνίας της Βρετανίδας πρωθυπουργού σε σύγκριση με ένα αποτέλεσμα χωρίς διαπραγμάτευση, αλλά δεν αναμενόταν να προβεί σε σύγκριση και με το αποτέλεσμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Λιγότερο από μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για την τροπολογία, ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Τζένρικ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα δημοσιεύσει το σύνολο των συγκρίσεων.

Συγκεκριμένα είπε στα κοινοβούλιο: «Η κυβέρνηση έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι προτού προχωρήσουμε στην ψηφοφορία για την τελική συμφωνία, θα διασφαλίσουμε ότι το Κοινοβούλιο θα υποβάλει την κατάλληλη ανάλυση εγκαίρως για να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αυτή η ανάλυση θα συγκεντρώσει στοιχεία από όλη την κυβέρνηση, πληροφορίες από εξωτερικούς παράγοντες, μια σειρά δεδομένων και αναλυτικά εργαλεία. Η ανάλυση θα εξετάσει το μακροπρόθεσμο κόστος και τα οφέλη της μετάβασης σε νέες εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο».

Πρόσθεσε: «Έχοντας εξετάσει την τροπολογία και αφού μίλησα σε μερικούς βουλευτές, χαίρομαι που θα επιβεβαιώσω ότι η βάση για αυτή τη σύγκριση θα είναι το status quo που είναι οι σημερινές θεσμικές ρυθμίσεις με την ΕΕ.

Η ανάλυση θα εξετάσει ένα τυποποιημένο σενάριο χωρίς συμφωνία σχετικά με τους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, μια τυποποιημένη ανάλυση ενός σεναρίου [συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών] και ένα υπόδειγμα σεναρίου της προτεινόμενης από την κυβέρνηση συμφωνίας και, σε κάθε περίπτωση, αυτά θα συγκριθούν με το status quo στις υφιστάμενες θεσμικές ρυθμίσεις εντός της ΕΕ».

Ωστόσο, απέρριψε τις εκκλήσεις του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού να δημοσιεύσει μια ανεξάρτητη αξιολόγηση για την ακρίβεια της ανάλυσης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι αυτό ήταν πέρα ​​από τα όρια και θα έθετε ένα «ανεπιθύμητο προηγούμενο».

Προηγούμενα στοιχεία που διαρρέουν δείχνουν ότι η ανάλυση της κυβέρνησης είναι πιθανό να δείξει ότι η παραμονή στην ΕΕ θα ήταν καλύτερη για την οικονομία από την πρόταση της κυρίας Μέι.

Οι βουλευτές της αντι-Brexit παράταξης ελπίζουν να αυξήσουν έτσι την πίεση για ένα νέο δημοψήφισμα, αφού η κ. Μέι παραδέχτηκε ότι το Brexit θα μπορούσε ακόμα να σταματήσει.

Θεωρούν σημαντική νίκη ότι η προτεινόμενη συμφωνία της πρωθυπουργού θα συγκριθεί επισήμως με τα δυνητικά πλεονεκτήματα της διαμονής στην ΕΕ και δεν θα λάβει απλώς υπόψη τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη διαπραγμάτευση του Brexit.

Ο κ. Ουμούνα σε άρθρο του στην Βρετανική «The Independent» είπε ότι η τροπολογία θα μπορούσε να «αλλάξει τα πάντα».

«Είναι ψέμα ότι η επιλογή είναι μεταξύ της συμφωνίας και έξοδος χωρίς συμφωνία – η ίδια η Πρωθυπουργός παραδέχτηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα αντιμετωπίζει τρεις επιλογές: όχι Brexit, καμία συμφωνία ή τη συμφωνία της.

Ως εκ τούτου, είναι σωστό οι βουλευτές να έχουν μια οικονομική ανάλυση με μια σύγκριση μεταξύ αυτών των επιλογών. Οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν προσπάθεια να κλείσουν τα μάτια των βουλευτών και των ανθρώπων που εκπροσωπούμε.

Ας δει το Κοινοβούλιο τα στοιχεία, και τότε οι βουλευτές μπορούν να σταθμίσουν πόσο κακή είναι η τροχιά της χώρας για τις κοινότητες μας.

Η κυβέρνηση σχεδίαζε να εξαπατήσει τον βρετανικό λαό. Είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την κρίσιμη εποχή για τη χώρα μας ότι οι Βουλευτές και το κοινό θα γνωρίζουν τα πλήρη στοιχεία για το κόστος του Brexit και πώς συγκρίνεται με τη συμφωνία που έχουμε ήδη στην ΕΕ» έγραψε ο βουλευτής των Εργατικών.