Κατάρρευση της Ιταλίας με σοβαρές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα θα προκαλούσε μία κρίση στη χώρα, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αν η κρίση στην Ιταλία λάβει διαστάσεις, θα προκαλέσει κατάρρευση της οικονομίας της χώρας κατά κύριο λόγο και δεν θα μεταδοθεί στην Ευρώπη, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χρηματοδοτείται η οικονομική δραστηριότητα και οι τράπεζες. Βλέποντας τις προτάσεις της ιταλικής κυβέρνησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άλλη επιλογή από του να τις αναπέμψει, κάτι που δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά η έναρξή της. Στο τέλος δεν πρόκειται να υπάρξει διάσωση της Ιταλίας, επειδή αυτό είναι πολιτικά και οικονομικά αδύνατον. Δεν υπάρχει τέτοια διάθεση στην ευρωζώνη. Μια διάσωση της Ιταλίας θα κατέστρεφε τον ΕΜΣ μέσα σε δύο χρόνια. Η Ιταλία πρέπει να σώσει τον εαυτό της. Η όλη κατάσταση είναι ανησυχητική, θα υπάρξει αντιπαράθεση», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στο CNBC.

Παράλληλα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνικής κρίσης διευκρίνισε ότι τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. «Η εποχή είναι διαφορετική. Η ελληνική κρίση είχε τον τεράστιο κίνδυνο να μεταδοθεί στην υπόλοιπη ευρωζώνη και να προκαλέσει τρόμο για το μέλλον της νομισματικής ένωσης και του τραπεζικού της συστήματος. Η Ιταλία αντίθετα αυτοχρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.