Νέα επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο γνωστός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος αρκετές φορές στο παρελθόν έχει εκφραστεί με σκληρά λόγια κατά του προέδρου των ΗΠΑ.

Σε μία νέα συνέντευξη του στον βρετανικό Guardian, ο Ντε Νίρο χαρακτήρισε τον Τραμπ «αληθινό ρατσιστή», τον σύγκρινε με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, σημειώνοντας πως κι εκείνοι φαίνονταν «αστείοι» στον κόσμο.

Ο Ντε Νίρο είπε μεταξύ άλλων: «Όταν είδα κάποιον σαν τον Τραμπ να γίνεται πρόεδρος, σκέφτηκα, OK, ας δούμε τι θα κάνει - ίσως θα αλλάξει κάτι. Αλλά χειροτέρεψε. Μου έδειξε ότι είναι πραγματικός ρατσιστής. Σκέφτηκα ότι ίσως ως άνθρωπος της Νέας Υόρκης καταλαβαίνει την ποικιλομορφία στην πόλη, αλλά είναι τόσο κακός όσο τελικά πίστευα ότι ήταν - και πολύ χειρότερος. Είναι ντροπή. Είναι κακό γι' αυτή τη χώρα».

Ο Ντε Νίρο, ο οποίος έχει έξι παιδιά μικτής φυλής, παραδέχεται: «Ναι, ανησυχώ κι ένα από τα παιδιά μου είναι ομοφυλόφιλος και ανησυχεί για το ότι αντιμετωπίζεται με κάποιο τρόπο. Μιλάμε γι' αυτό»

Όπως και πολλοί λευκοί φιλελεύθεροι, λέει, ότι ήταν «αφελής» για τις δύο εκλογές του Ομπάμα και τη σημασία τους για μια μετα-φυλετική Αμερική. «Ένιωσα ότι ήμασταν σε ένα νέο πράγμα. Δεν συνειδητοποίησα πώς ήταν εναντίον του ορισμένοι άνθρωποι - φυλετικά εναντίον του, ένιωθαν ότι προσβάλλονται που ήταν εκεί».

Θα αποκαλούσε τον Τραμπ έναν λευκό υπέρμαχο; «Ναι,» λέει ο Ντε Νίρο αμέσως. Και φασιστή; «Υποθέτω ότι εκεί οδηγούμαστε. Αν ακολουθήσουμε τον δρόμο του, θα τελειώσουμε σε μια πολύ κακή κατάσταση σε αυτή τη χώρα. Γελούσαν και με τον Χίτλερ. Όλοι φαίνονται αστείο. Ο Χίτλερ φαινόταν αστείος, ο Μουσολίνι φαινόταν αστείος κι άλλοι δικτάτορες φαίνονται αστείοι.

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο μέλλον που θα τον δουν ως παράδειγμα και θα επηρεαστούν από αυτόν. Αυτή είναι η ανησυχία μου. Υπάρχουν άνθρωποι που θαυμάζουν τον Τραμπ και λένε "θέλω να γίνω σαν κι αυτόν". Αλλά αυτοί θα είναι πιο έξυπνοι και θα το κάνουν καλύτερα» προσθέτει ο Ντε Νίρο.

Ο Ντε Νίρο μίλησε αμέσως μετά που ο Τραμπ αποκάλεσε τον μακροπρόθεσμο δικηγόρο του Μάικλ Κόεν «αρουραίο» για τη συνεργασία του με τους ομοσπονδιακούς ανακριτές, προτρέποντας τα δίκτυα ειδήσεων να παίζουν κλιπ από μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως το «Νονό». «Εννοώ, ένας αφεντικό της μαφίας αποκαλεί τους ανθρώπους “αρουραίους”. Αυτό σημαίνει ότι είπε ψέματα και ότι κάποιος σας έδωσε. Κάνει ακόμα και τους μαφιόζους να φαίνονται χειρότεροι, γιατί υπάρχουν μαφιόζοι που θα σφίξουν το χέρι σας και θα κρατήσουν το λόγο τους. Δεν μπορεί ούτε αυτό να κάνει.

Είναι ένας καλλιτέχνης απάτης. Κι αυτό που με ενοχλεί είναι ότι οι άνθρωποι δεν το βλέπουν αυτό» είπε ο Ντε Νίρο.