Αν και οι πρώτες παρατηρήσεις του αστεροειδούς - πούρου δεν έδειξαν σημάδια εξωγήινης ζωής ή τεχνολογίας, δύο ερευνητές του Χάρβαρντ λένε ότι ο Οουμουαμούα είναι πιθανόν διαστημόπλοιο εξωγήινων.

Δεδομένης της υψηλής ταχύτητάς του και της ασυνήθιστης τροχιάς του, του χρώματός του και του μεγέθους του, είναι σαφές ότι ο αστεροειδής εισήλθε στη «γειτονιά» μας από το διαστρικό χώρο έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι δύο ερευνητές σε μελέτη που θα δημοσιευθεί στις 12 Νοεμβρίου στο The Astrophysical Journal Letters, ισχυρίζονται ότι ο αστεροειδής - πούρο «μπορεί να είναι ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαλείο των εξωγήινος που αποστέλλεται σκόπιμα στη Γη».

Δεν υποστηρίζουν ότι οι εξωγήινοι έστειλαν τον Οουμουαμούα αλλά ότι ο αστεροειδής επιτάχυνε περνώντας από τον ήλιο και από αυτό προκύπτει ότι μπορεί να είναι ένα διαστημόπλοιο που ωθείται στο διάστημα από την αντανάκλαση του φωτός στην επιφάνειά του.

«Είναι αδύνατο να καταλάβουμε την προέλευση και τον σκοπό του Οουμουαμούα χωρίς περισσότερα στοιχεία», δήλωσε στο NBC ο Άβι Λόεμπ, πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Χάρβαρντ και εις εκ των ερευνητών της παρούσας μελέτης.

Ο Λόεμπ και ο συνεργάτης του, Σμούελ Μπάιαλι, αναγνωρίζουν και οι ίδιοι ότι το σενάριο περί εξωγήινης σύνδεσης με τον αστεροειδή είναι κάπως «υπερβολικό». Και είναι πολλοί οι επιστήμονες που έχουν έντονες αμφιβολίες γι 'αυτό.

«Θα είναι εξαιρετικό να αποδείξουμε ότι ένα αντικείμενο στο μέγεθος του Οουμουαμούα, μπορεί να έχει αποσταλεί από εξωγήινους σε άλλο σύστημα με τη δύναμη απλώς του ηλιακού φωτός», λέει ο Σεθ Σόστακ, αστρονόμος στο SETI Institute της Καλιφόρνια. «Αλλά δεν πρέπει να δεχτούμε τυφλά αυτή την υπόθεση όταν υπάρχει και μια επιστημονική (και εκ των προτέρων πιθανότερη) εξήγηση για το Οουμουαμούα - δηλαδή ότι είναι ένας κομήτης ή ένας αστεροειδής από μακριά».

Παρόμοιες ενστάσεις εκφράζει και ο Κόριν Μπάιλερ Τζόουνς, αστρονόμος στο  Max Planck Institute στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας. «Στην επιστήμη πρέπει να αναρωτιώμαστε: “υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία;” και όχι να λέμε “δεν υπάρχουν αποδείξεις άρα ας κάνω αυθαίρετες υποθέσεις»!

Ο Λόεμπ ωστόσο χαρακτηρίζει την υπόθεσή τους «καθαρά επιστημονική και βασισμένη σε αποδεικτικά στοιχεία». «Ακολουθώ την τακτική του Σέρλοκ Χολμς: Όταν έχει αποκλειστεί το αδύνατο, ό, τι παραμένει, όσο και αν μοιάζει απιθανό, μπορεί να είναι η αλήθεια».

Πηγή: nbcnews.com/mach