Οι στρατιωτικοί κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τη FETO, την οργάνωση του αυτοεξόριστου ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν. Η Άγκυρα κατηγορεί τον Γκιουλέν πως ενορχήστρωσε το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Ανάμεσα στους στρατιωτικούς που διατάχθηκε η σύλληψή τους είναι τρεις συνταγματάρχες, οκτώ ανώτατα στελέχη του στρατού, δέκα υπολοχαγοί. Περίπου οι μισοί βρίσκονται στον στρατό ξηράς και οι υπόλοιποι σε Ναυτικό και Αεροπορία.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Τραμπ

Όσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη δημιουργία μίας «πιθανής ζώνης ασφαλείας» στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Η συζήτηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε ενόψει της σημερινού τετ-α-τετ που θα έχει στην Ουάσινγκτον ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Αμερικανό υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την σημασία της διμερούς σχέσης και συζήτησαν διάφορα θέματα όπως η Συρία και το εμπόριο.

«Σχετικά με τη Συρία, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό για τη δημιουργία μιας πιθανής ζώνης ασφαλείας και σημείωσαν ότι ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν και ο αρχηγός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ θα φιλοξενήσουν τους Τούρκους ομολόγους τους στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα για περαιτέρω συνομιλίες».