Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τερματίσει το δικαίωμα στην ιθαγένεια για τα μωρά που γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υιοθετεί μια διαρκώς πιο σκληρή στάση όσον αφορά τη μετανάστευση, δήλωσε ότι η διαδικασία για την κατάργηση της του εκ γενετής δικαιώματος στην ιθαγένεια με προεδρική διαταγή βρίσκεται σε εξέλιξη και αρνήθηκε ότι μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή θα χρειαζόταν τη συναίνεση της Γερουσίας.

«Μου έλεγαν πάντοτε ότι χρειάζεστε συνταγματική τροπολογία», δήλωσε ο Τραμπ στο Axios. «Μαντέψτε τι, δεν χρειάζεται».

«Μπορούμε σίγουρα να το κάνουμε με μια απόφαση της Γερουσίας, αλλά τώρα λένε ότι μπορώ να το κάνω μόνο με μια προεδρική εντολή», συνέχισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Τώρα πόσο γελοίο, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο όπου ένα άτομο έρχεται, γεννά ένα μωρό και το μωρό είναι βασικά πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών για 85 χρόνια με όλα αυτά τα οφέλη. Είναι γελοίο, είναι γελοίο και πρέπει να τελειώσει».

Ερωτηθείς εάν είχε συμβουλευτεί τους δικηγόρους του Λευκού Οίκου για μια τέτοια αμφιλεγόμενη κίνηση, ο κ. Τραμπ είπε ότι τους είχε συμβουλευτεί και ότι ήταν «σε εξέλιξη και θα συμβεί».