Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ ώστε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση που χρειάζεται για το τείχος που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του να χτίσει στα σύνορα με το Μεξικό. 

Η ανακοίνωσή του αυτή, θα χρησιμοποιηθεί ώστε να παρακαμφθούν οι σχετικές ενστάσεις του Κογκρέσου. Το μέτρο, που αρκετοι θεωρούν αντισυνταγματικό, αναμένεται να αντιμετωπίσει μάλιστα και δικαστικές ενστάσεις, ενώ δεν είναι λίγο και οι Ρεπουμπλικάνοι που την θεωρούν «κακή ιδέα». 

Ο Τραμπ επανέλαβε μάλιστα στην ανακοίνωσή του αυτή, μερικά απλοϊκά επιχειρήματα που αρέσκεται να χρησιμοποιεί. «Δεν ελέγχουμε τα σύνορά μας» δήλωσε ο Τραμπ. «Θα συγκρουστούμε με την κρίση εθνικής ασφαλείας στα σύνορά μας και θα το κάνουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – πρέπει να το κάνουμε» ανέφερε.

Από τα χρήματα που χρειάζεται ο Ντόναλντ Τραμπ για να χτίσει το τείχος του, το 1,3 δισ. δολάρια, θα προέλθει από τα νομοσχέδιο που το Κογκρέσο πέρασε μέσα στην εβδομάδα. Ακόμα 600 εκατ. δολάρια θα προέλθουν από ταμείο που διατηρεί το υπουργείο Οικονομικών, 2,5 δισ. δολάρια από πρόγραμμα του Πενταγώνου κατά των ναρκωτικών, 3,5 δισ. δολάρια από κονδύλι και πάλι του Πενταγώνου για κατασκευές. Αυτό το τελευταίο κονδύλι είναι και αυτό που απαιτεί την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.