Πυρά εναντίον των μυστικών υπηρεσιών εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού οι επικεφαλής τους αμφισβήτησαν χθες τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος.

«Οι άνθρωποι των (υπηρεσιών) Πληροφοριών δείχνουν υπερβολικά παθητικοί και αφελείς σε ό,τι αφορά τους κινδύνους του Ιράν. Κάνουν λάθος!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ.

«Όταν έγινα πρόεδρος, το Ιράν προκαλούσε προβλήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής. Μετά την αποχώρησή μας από τη φρικτή συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, είναι ΠΟΛΥ διαφορετικοί (σ.σ. οι Ιρανοί) όμως παραμένουν δυνητική πηγή κινδύνου και σύρραξης», συνέχισε, προσθέτοντας: «Να δυσπιστείτε απέναντι στο Ιράν. Οι υπηρεσίες πληροφοριών θα έπρεπε ίσως να επιστρέψουν στο σχολείο».

 

Πέρσι, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία είχε υπογράψει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, και επανέφεραν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Την Τρίτη, οι επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Τζίνα Χάσπελ της CIA και ο Νταν Κόουτς της DNI, καταθέτοντας στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, είπαν ότι το Ιράν δεν αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, κατά παράβαση αυτής της συμφωνίας του 2015.

Οι εκτιμήσεις τους εξάλλου για τις μεγάλες, παγκόσμιες απειλές, έρχονται σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς έχει δηλώσει ο Τραμπ για τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα και την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Τόσο ο Κόουτς, όσο και η Χάσπελ σημείωσαν ότι το καθεστώς της Β.Κορέας θεωρεί το πυρηνικό πρόγραμμά του ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή του και είναι απίθανο να το εγκαταλείψει.

Ο Τραμπ υπερασπίστηκε και την απόφασή του να αποσύρει τους 2.000 Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία επειδή το Ισλαμικό Κράτος, κατά την άποψή του, δεν συνιστά πλέον απειλή αφού «το νικήσαμε». Εντούτοις, οι μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα συνεχίσει να εξαπολύει επιθέσεις από τη Συρία και το Ιράκ εναντίον τοπικών και δυτικών στόχων, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ.