Οι συνομιλίες του Brexit έχουν βρεθεί σε ένα σημαντικό αδιέξοδο στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας, αυξάνοντας την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μόνο την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την έξοδο, αν όχι καθόλου.

Ο γραμματέας του Brexit, Ντόμινικ Ράαμπ, βρέθηκε στις Βρυξέλλες την Κυριακή για συνομιλίες και προέκυψε ότι τροχοπέδη σε μια αποτελούν οι διαφορές σχετικά με τη λεγόμενη συμφωνία «backstop» στην οποία επιμένει η ΕΕ για την αποφυγή σκληρών ιρλανδικών συνόρων.

Ωστόσο, η υπόθεση ότι η ΕΕ έπιασε εξαπίνης την Downing Street επιμένοντας ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία απόσυρσης αντιμετωπίστηκε με περιφρόνηση από διπλωμάτες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Guardian, υπάρχει συμφωνία ότι η ιδέα της ΕΕ για τα σύνορα, η οποία θα κρατούσε τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά μπροστά σε μια εύχρηστη εμπορική συμφωνία, θα πρέπει να ισχύει για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως επέμενε η Τερέζα Μέι.

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι η λύση αυτή έχει μια πρόσθετη ασφαλιστική πολιτική για ένα «backstop στο Backstop» της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία, εάν επιβληθεί, θα θέσει τελωνειακά σύνορα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, κάτι που ο Μέι έχει απορρίψει.

Ο Σάμι Γουίλσον, εκπρόσωπος του DUP για το Brexit, δήλωσε ότι είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταλήξει να φύγει από την ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Είπε στο ενημερωτικό δελτίο του Μπέλφαστ: «Λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε η ΕΕ και τη θέση που έθεσε η Τερέζα Μέι, δεν υπάρχει συμφωνία που μπορώ να δω σήμερα, η οποία θα συμφωνηθεί από μια πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Επομένως, είναι μάλλον αναπόφευκτο ότι θα καταλήξουμε σε ένα σενάριο που θα υπάρχει Brexit χωρίς συμφωνία».

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ ήταν ανοιχτοί για την εισαγωγή τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και σε προσωρινή βάση, στην οποία η Βόρεια Ιρλανδία παραμένει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση ενώ αποχωρεί η υπόλοιπη χώρα.

Ωστόσο, οι διπλωμάτες σημείωσαν ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε επανειλημμένα δεσμευτεί σε μια «ειδική» λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία στη συμφωνία απόσυρσης που θα έδινε στην Ιρλανδική Δημοκρατία την απαραίτητη διαβεβαίωση ότι ένα δύσκολο σύνορο δεν θα μπορούσε ποτέ να εισαχθεί με τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η Μέι συμφώνησε σε αυτό τρεις φορές. Αρχικά στην κοινή έκθεση, πάλι τον Μάρτιο και στη συνέχεια σε μια συγκεκριμένη επιστολή προς τον Ντόναλντ Τουσκ» λένε διπλωμάτες.

Η Μέι είπε στην επιστολή της προς τον Τουσκ, η οποία ζητήθηκε τον Μάρτιο από την ΕΕ στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, ότι είχε δεσμευτεί για «ειδικά μέτρα σε σχέση με τη Βόρειο Ιρλανδία» και θα εργαστούμε για «ένα νομικό κείμενο για τουλάχιστον την "αποκαλούμενη εναλλακτική λύση" που καθορίστηκε στην κοινή έκθεση του Δεκεμβρίου, η οποία εισήγαγε για πρώτη φορά την ανάγκη μόνο η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει στις δομές της ΕΕ».

Ο Ράαμπ έφθασε στις Βρυξέλλες την Κυριακή απροσδόκητα, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών αυτής της εβδομάδας, κατά την οποία η ΕΕ έχει ζητήσει «μέγιστη πρόοδο» ώστε να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη των συνομιλιών.

Είπε στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, ότι η αστάθεια της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου σήμαινε ότι ένα σχέδιο για να επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα σχετικά με το backstop δεν ήταν δυνατό.

Οι πρέσβεις για την ΕΕ των 27 ενημερώθηκαν αργότερα την Κυριακή το βράδυ ότι οι «Βρετανοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο». «Το πρόβλημα είναι στη βρετανική πλευρά», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο σκιώδης γραμματέας του Brexit, Κίρ Στάρμπερ, απέρριψε την ιδέα ότι το κόμμα των Εργατικών θα βοηθήσει τη Μέι να πάρει μια συμφωνία Brexit μέσω του κοινοβουλίου, λέγοντας ότι το κόμμα του θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για το τι συνιστά καλό Brexit.

Όλες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τεθεί σε αναμονή. Η Μέι έχει κληθεί να απευθυνθεί στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ των 27 πριν από το δείπνο την Τετάρτη το βράδυ, αλλά δεν έχει ακόμη δεχθεί να το κάνει.