Το κρυμμένο περιεχόμενο από δύο σελίδες του ημερολογίου της Άννας Φρανκ, με αναφορές σε «σεξουαλικά θέματα» και τις ανησυχίες μιας έφηβης κοπέλας, αποκάλυψαν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα της Άννας Φρανκ και άλλα δύο ολλανδικά ιδρύματα, η έφηβη Άννα προσπάθησε να «καμουφλάρει» αυτές τις δύο σελίδες, επειδή, ίσως, δεν ήθελε ο πατέρας της ή κάποιος άλλος να ανακαλύψει τους προβληματισμούς της.

«Μερικές φορές φαντάζομαι ότι κάποιος μπορεί να έρθει σε 'μένα και να μου ζητήσει να τον ενημερώσω για σεξουαλικά θέματα», γράφει η Άννα Φρανκ. «Πώς θα το κάνω;», αναρωτιέται και στη συνέχεια επιχειρεί να απαντήσει σε έναν φανταστικό ακροατή, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «ρυθμικές κινήσεις» για να περιγράψει τη σεξουαλική πράξη.

Ακόμη, αναφέρεται στην εμμηνόρροια, «ένα σημάδι ότι η γυναίκα είναι ώριμη», και την πορνεία: «στο Παρίσι έχουν μεγάλα σπίτια γι 'αυτό».

Ο Πίτερ ντε Μπρούιν, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Ολλανδίας Huygens, δήλωσε ότι οι σελίδες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δεν είναι σημαντικές για το σεξουαλικό τους περιεχόμενο (η Άννα Φρανκ αναφέρεται σε τέτοια θέματα και σε άλλα μέρη του ημερολογίου της) αλλά επειδή δείχνουν τις πρώτες προσπάθειες της Εβραίας έφηβης να γράψει σε πιο λογοτεχνικό τόνο.

Ο Ρόναλντ Λέοπολντ, διευθυντής του Σπιτιού της Άννας Φρανκ, δήλωσε: «είναι πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε βαθύτερα τις καταγραφές του ημερολογίου της Άννας Φρανκ. Είναι τα πολύ πρώιμα στάδια της προσπάθειάς της να γίνει συγγραφέας».

Οι δύο σελίδες που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα γράφτηκαν στο πρώτο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, στις 28 Σεπτεμβρίου 1942, όταν ήταν 13 ετών. Η νεαρή Άννα έγραψε δύο εκδοχές εκ των οποίων η πρώτη γράφτηκε σε μια σειρά από μικρά σημειωματάρια, αρχής γενομένης από τα 13α γενέθλιά της στις 12 Ιουνίου 1942, μέχρι την 1η Αυγούστου 1944 και προοριζόταν αυστηρά για τον εαυτό της.

Αλλά μια μέρα άκουσε στο ραδιόφωνο ότι η ολλανδική κυβέρνηση που βρισκόταν στην εξορία σχεδίαζε να δημοσιεύσει μαρτυρίες εκείνων που υπέφεραν από τη γερμανική κατοχή και αποφάσισε να γράψει ένα νέο βιβλίο, με βάση τα ημερολόγιά της, το οποίο ήλπιζε να υποβάλλει προς δημοσίευση μετά το τέλος του πολέμου. Έγραψε 215 σελίδες μέσα σε λίγους μήνες, αλλά τον Αύγουστο του 1944, η ίδια και η οικογένειά της ανακαλύφθηκαν, συνελήφθησαν και απελάθηκαν και η Άννα Φρανκ πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν τρεις μήνες πριν από τα 16α γενέθλιά της, το 1945.

Οι ερευνητές στο Σπίτι της Άννας Φρανκ ανακάλυψαν τις δύο «κρυμμένες» σελίδες στην αρχική έκδοση του ημερολογίου, ενώ ήλεγχαν την κατάστασή τους το 2016. 

Μέχρι τώρα, η τεχνολογία που θα επέτρεπε στους ερευνητές να εξετάζουν τις «καλυμμένες» σελίδες χωρίς να τις καταστρέφουν δεν ήταν διαθέσιμη. Όμως τώρα, κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν το κείμενο κάτω από το καφέ χαρτί χωρίς καμία επαφή με τις σελίδες.

Υποστηρίζοντας την απόφασή του να δημοσιοποιήσει αυτά τα νέα κείμενα, το ίδρυμα Φρανκ εξηγεί ότι «επί δεκαετίες η Άννα είναι παγκόσμιο σύμβολο του Ολοκαυτώματος, και το 'μικρό κορίτσι' Άννα είχε μπει σε δεύτερη μοίρα. Τα κείμενα αυτά επαναφέρουν σε πρώτο πλάνο την περίεργη, και από πολλές απόψεις, πρώιμα ανεπτυγμένη έφηβη». «Είναι σαν να βρίσκεις ένα κρυμμένο έργο κάτω από ένα αριστούργημα του Ρεμπράντ», εξηγεί εκπρόσωπος του Ιδρύματος.